2 проекта на финал в конкурса за архитектурен проект на Метростанция 20 19.12 | 14:44

Окончателният победител ще стане ясен, след като проектите бъдат доработени

От Елена Кирилова

Два проекта достигнаха първото място в Конкурса за архитектурен проект на Метростанция 20 от Метродиаметър 2 на Софийското метро, съобщава БТА.

Официалният победител обаче още не е обявен, тъй като и двете идеи трябва да бъдат доработени и оформени допълнително, обяви на пресконференция днес главният архитект на София Петър Диков.

Първият проект е с български ръководител, Александър Шинолов от Пловдив. Проблемът е, че в сегашния си вид проектът не осигурят достъпа на лица в неравностойно положение, ето защо този проблем трябва да бъде решен, както да бъде подобрено остъкляването на атриума.

Вторият проект, който е от Лондон, се нуждае от опростяване на конструкцията, за да достигне по-разумна цена. По думите на Диков той е с добри технологични характеристики и е направен само с два входа, не с четири. Това обаче не му пречи да отговаря напълно за изискванията за подобен род метростанции.

Главният архитект на София заяви, че и двете идеи се отличават с добро познаване на проблематиката на метростанциите, имат оригинално мислене, технологични и рационални качества. Освен това те са съобразени с факта, че трябва да бъдат осъществени с разумен бюджет.

В конкурса са участвали над 130 проекта от 15 страни от Европа, Азия и САЩ, като второто място е за идея, която идва чак от Южна Корея. Всички проекти могат да бъдат видени в специално организирана изложба в Перформ бизнес център между 20 и 29 декември.

Строителството на Метростанция 20 трябва да започне през 2012 г. и да завърши 2 години по-късно, твърди изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД, Стоян Братоев. За създаването й ще бъде изпълнен проектът, който ще бъде обявен за окончателен победител в конкурса. Метростанция 20 е част от строежа на линията между бул. "Цариградско шосе" и летището.

Водещи

Най-четени