2 университета ремонтират студентските си общежития 15.05 | 13:30

Техническият и Софийският университети обновяват жилищата за студентите си

От Кремена Бедерева

Сериозно обновяване на студентските общежития готвят двете най-големи висши училища у нас. Техническият университет започва основен ремонт на цял блок и подготвя отварянето на отделна жилищна част за докторанти. Софийският университет пък залага на саниране и подмяна на дограми в повечето общежития.

Десет блока и над 6000 места дава на студентите си Техническият университет. Стратегията на висшето училище е да се инвестира в по-добри условия в общежитията, за да намалеят разходите за консумативи.

Блок 3 беше напълно ремонтиран миналата година и настанените там студенти го пазят усърдно, защото оценяват разликата.

Не такова е положението в блок 2, допълва бТВ. Стаите, чиито ремонт е най-належащ, изглеждат ужасно. Цялостен ремонт предстои и на блок 14. От новите по-добри условия обаче няма да се възползват бъдещите първокурсници, защото Техническият университет не дава ремонтирани стаи на студенти без навици. Същото важи и за всеки провинил се студент.

Техническият университет ще инвестира няколко милиона в ремонти това лято. В Софийския обаче разполагат с пари само за козметични промени.

Все пак повечето блокове на Алма матер наесен ще бъдат санирани. Ще има и нови дограми. Продължават и ремонтите в стаите, които се правят на 5 години.

Това лято Софийският университет ще вложи повече усилия и средства в освежаването на общите части пред общежитията и в поддръжката на градинките и ливадите около блоковете.

Водещи

Най-четени