20 български международни шофьори бедстват в Братислава 19.11 | 21:25

Словашкият им работодател не е изплатил заплатите им

От Мая Александрова

Близо 20 български международни шофьори, изпаднали в безизходица, след като словашкият им работодател не е изплатил заплатите им. Възнагражденията на шофьорите се бавят от 1 септември.

"Оставиха ни тук преди десет дни, без никакви пари, дори и за ядене, без абсолютно нищо. Като кучета”, заяви Кирил Гълъбов, цитиран от Нова телевизия. Заради неплатените заплати шофьорите спират работа.

"Искали сме по 50 лева да ни дадат за ядене. Има още колеги, които са по Европа. Висят без гориво без нафта. В момента в базата сме 17 души, а по Европа са може би около 20-30, даже може и повече”, се оплакват шофьорите.

Преди две седмици българите са уведомили посланика ни в Братислава за своето положение. Той от своя страна им препоръчал да си наемат адвокат.

Всеки от шофьорите в Братислава има да взема заплати за над 2 500 евро. Прибирането в България засега е невъзможно. Посолството ни в Словакия работи за разрешаване на случая, увериха от МВнР.

Оттам уточняват, че около 80 българи, работещи във въпросната фирма, са сигнализирали. Посолството своевременно е сезирало за случая инспекцията по труда в град Тренчин. Засега се знае, че словашката транспортна фирма предлага два варианта за изход от ситуацията.

Единият е шофьорите да прекратят договорите си по взаимно съгласие и да получат част от възнагражденията си. На другите ще бъде предложено работа в друга фирма.

Водещи

Най-четени