20 генератора ще осветят махалите, в които токът не може да бъде пуснат 14.03 | 17:27

Доброволците, които са се включили в разчистването на пътищата, ще получат по 10 кубика от падналите дървета, обеща премиерът Борисов

От iNews.bg

До дни трябва да пристигнат 20 агрегата, които ще бъдат раздадени на малките села и махали, до които в момента не може да бъде възстановено електрозахранването. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на оперативния щаб в Смолян. На щаба присъстваха кметовете от областите Смолян и Кърджали, които лично докладваха на премиера проблемите по места.

Борисов обяви още, че на доброволците, които са се включили в разчистването на пътищата, ще бъде дадено право да получат по 10 кубика от падналите дървета. По този начин хем ще им благодарим, хем ще разчистим възможно най-бързо всичко около електропроводите, горите, пътищата, каза премиерът.


Ще бъдат подготвени промени в две наредби, които касаят сервитутите и просеките. Когато са връщани горите, сервитутите не са били уточнени, обясни Борисов и допълни, че по подобие на проблема с КТБ, заедно с всички партии трябва да се подготвят промени и те да бъдат направени.

"Електропроводите са начупени като клечки, цялата мрежа е срината. От вторник или ще има кабели, или ще доставим генератори", посочи премиерът. Той допълни, че предстоят разговори с Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/, за да се разбере могат ли да бъдат санкционирани мобилните оператори, два от които оставиха без покритие Смолянско и Кърджалийско.

Борисов се ядоса и на лошото изпълнение на пътя Девин – Кричим. Пътят така е правен, че са си оставили ръцете, милиони ще трябват да се поправи, коментира той.

Премиерът обеща компенсации за стопаните, които са загубили животните си в тежката зима. Размерът на обезщетенията ще бъде определен допълнително, като до заседанието на правителството в сряда кметовете трябва да представят сметки за загубите.

Общините пък ще бъдат компенсирани и за разходите, които са направили за закупуване и доставяне на храни и лекарства до откъснатите села и махали. Два ратрака от Русе са докарани в Смолянско, да доставят вода, лекарства и хляб. Общините ще бъдат компенсирани за тези разходи, заяви Борисов.

"Хубавото е, че всички кметове от различни партии са тук. Ние тук сме едно, всички виждат и знаят, че снегът не е 50 см. Който има против това, което казвам, да дойде в щаба и да пита, да види как едно Кирково или Ардино, които имат по 300 км между махалите път, как се чистят", каза Борисов.

Премиерът изказа  благодарност на към всички кметове, военни и пожарникари, БЧК, доброволци, служители на електроразпределителното дружество, медиците от спешна помощ, АПИ, горските и всички, които над 1000 души, които работят за преодоляване на последствията от бедствието в област Смолян.

"Тук има кметове от всички партии, но всички те и всичките звена са направили помежду си отлична координация. Който има против това да дойде в щаба при тези хора и да пита, за да види как малките общини имат по 300 км между махалите път. Мадан има 260 км, например и то ако това е магистрала "Тракия ще я изчистим, а тук са махали, в които лятно време е трудно да се качиш”, каза Борисов. Той подчерта, че в с сряда преди Министерски съвет, след координация с кметовете, хората ще бъдат наградени.

Водещи

Най-четени