20% кадрови недостиг в армията, мислят как да връщат напусналите военни 02.06 | 22:06

Ако промените в закона бъдат приети, тези военни, които са напуснали въоръжените сили, ще могат да се върнат, ако не е минал период по-дълъг от 10 години

От iNews.bg

Кадровият недостиг в армията в някои случаи е до 20%, потвърди министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БГНЕС.

Докладът за състоянието на армията и въоръжените сили казва, че към 31 декември 2015 г. окомплектоваността на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия с личен състав беше 87%. Окомплектоването на резерва към декември беше на 21%.

В приетия вече План за развитието на въоръжените сили до 2020 г. е записано, че те ще поддържат обща численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000.

Там има и констатация, че " в резултат на дълбоките реформи в системата за отбрана и съкращенията на личен състав, извършени през годините, към 2015 г. числеността на въоръжените сили е достигнала критично ниво, под което ще е невъзможно да бъдат изпълнявани някои от основните задачи”.

Още преди около 2 седмици военният министър Николай Ненчев обяви, че свиква на 1 юни Съвета по отбрана за кадровата политика. Той днес информирал и комисията по отбрана.

Председателят ѝ Михо Михов каза най-общо, че армията е некомплектована с една бригада, което означава 3-4000 души.

"Като сложим командири, войници видимо е че проблемът с набиране на войнишкия състав е и географски и разбира се образователен”, каза той.

Най-много войници желаят да служат от Северна България, в това число и Северозападна.

"Свързано с икономическия растеж в регионите имаме достатъчно проблеми за набиране на войници в Черноморския регион, в Южна България, където видимо работната сила е намерила своето предназначение и реализация, но по отношение на армията не стои въпросът само за набиране на кадри за ден-два или година – говорим за десетилетия и за тяхното израстване и препозициониране от войник, сержант, а защото не и офицер”, обясни Михов.

На Съвета по отбрана вчера, по думите на Ненчев, са взети изключително мъдри решения. "Разделихме въпросите на две – едните, които зависят от нас, и тези, които не зависят от нас”, каза Ненчев. Тези, които зависят от МО, са по-гъвкав подход по отношение на съответните конкурси. Той припомни и залегналите промени в ЗОВС, които в голяма степен ще дадат възможност. Така Ненчев припомни, че ако промените бъдат приети, ще може тези военни, офицери, сержанти, които са напуснали по една или друга причина въоръжените сили, да могат да се върнат, ако не е минал период по-дълъг от 10 години. Другото, което Ненчев припомни, е и това, че ще поощрят младежи, които са завършили висше образование да могат в рамките на една година да придобият специалност, която да съответства на нуждите на армията.

На 16 или 17 юни ще има и второ заседание на Съвета по отбрана към министъра на отбрана за кадровата политика. В него ще се вземат конкретни предложения по темата.

Водещи

Най-четени