20 млн. лв. за ремонт на Централна гара - София 06.07 | 15:47

Ремонтът щял да започне до две седмици

От Андриян Георгиев

Ремонтът на Централна гара - София ще започне до две седмици, увери министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, цитиран от БНР.

Ремонтът щял да струва около 20 млн. лв. и трябва да приключи до година и половина.

Гарите в Пазарджик и Бургас също щели да бъдат ремонтирани, а ако се осигурели достатъчно средства, ще могат да се включат и други гари. 

Чакалнята на софийската гара ще се топли от слънчева енергия, която ще идва от фотоволтаични клетки на покрива. Целта е да се ползва по-малко енергия, а хората да не мръзнат, както се случва в момента. Щяла да бъде създадена и нужната организация за връзка на пътниците с метрото. 

Нови ескалатори, чакални на няколко нива и съоръжения за трудноподвижни хора ще бъдат изградени вътре. От Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) обясниха, че нямало как сградата да бъде бутната. За това ще бъде направен ремонт на външната фасада. С него ще се цели по-голяма осветеност на зданието. Пероните също ще бъдат обновени.

До момента 6 фирми са закупили тръжна документация по сделката за приватизация на "Товарните превози- БДЖ", каза още Ивайло Московски. Според него успешна щяла да бъде всяка сделка над 200 млн. лева. Румънци, чехи и адвокат са закупили тръжна документация за участие в приватизацията.