20 стационарни и около 100 мобилни камери ни дебнат на пътя 09.08 | 11:08

Високата скорост през лятото е основна предпоставка за транспортните произшествия

От Кремена Бедерева

Над 20 стационарни и около 100 мобилни камери се позиционират в момента по републиканската пътна мрежа на места, където има концентрация на пътнотранспортни произшествие.

Това съобщи за Радио "Фокус” комисар Алекси Стратиев, зам.-директор на Главна дирекция "Охранителна полиция”. По думите му основната цел на новото изискване за шофиране целогодишно с включени светлини е осигуряване на по-добра видимост.

Комисар Стратиев изрази очакване, че промените в Закона за движение по пътищата ще имат дисциплиниращ ефект.

"Лишаването от правоуправление вече при установена употреба алкохол от 0,5 до 1,2 промила е от 6 до 12 месеца и глобата е от 500 до 1000 лева. При отказ да бъде направена проба за употреба на алкохол лишаването от правоуправление е две години, глобата е 2000 лева, т.е. смятам, че това ще повлияе превантивно на хората, за да не се изкушават”, каза комисар Стратиев.

Високата скорост през лятото е основна предпоставка за транспортните произшествия през летните месеци, подчерта той, но допълни, че все пак тенденцията е към намаляване на катастрофите.

Комисар Алекси Стратиев посъветва шофьорите по-често да почиват, когато пътуват и разбира се, да не превишават максимално допустимата скорост.

Водещи

Най-четени