200 млн. лева повече ще отпуснат за обучение и преквалификация на кадри 04.11 | 17:50

Синдикатите не виждат позитивно въздействие от антикризисните мерки върху пазара на труда

От Ивелина Георгиева

200 милиона лева повече се предвижда да бъдат усвоени по ОП "Човешки ресурси" през следващата година за обучение, квалификация, преквалификация и субсидирана заетост за бизнеса. Това заяви социалният министър Тотю Младенов след посещението си на международната конференция на тема "Възстановяване чрез растеж и заетост – борбата и добрите практики на българските синдикати".

По думите на министъра това са пари, които се дават за бизнеса, за да обучи своите кадри.

Допълнително ще се дадат още 70 милиона за бизнеса отново по ОП "Човешки ресурси".

"Никога не е имало такава мащабна финансова програма за бизнеса, от която реално да се подобрят условията за труд" коментира министър Тотю Младенов.

Той съобщи, че има четири пъти повече разработени проекти от общините, бизнеса и синдикатите.

Младенов уточни, че към края на септември безработицата в страната е 9,4%.

Следващата сряда (9 ноември) социалният министър ще внесе предложението за увеличаване на минималната работна заплата с 20% в Министерския съвет. Той увери, че тя ще се повиши от 270 на 290 лева на 1 май 2012 година и това е окончателно.

В понеделник (7 ноември) по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъдат представени разчетите на финансовия министър Симеон Данков, от които ще стане ясно, какви са възможностите за увеличаване на пенсии.

1,2 млн. пенсионери в България получават минимална пенсия към настоящия момент и първо трябва да се помисли са тях, ако има затруднения относно разпределението на ресурса, смята Младенов. Българските пенсионери са около 2,2 млн. души.

В понеделник ще стане ясно и какви са възможностите за увеличаването на майчинските надбавки. Към момента, за да бъдат увеличени, са необходими допълнително 16 милиона лева, каза министърът. 7 милиона лева допълнително са заложени в бюджета на социалното министерство, които са предназначени за помощи на деца с увреждания.

На международната конференция днес (4 ноември) синдикатите обсъдиха предприетите през последните три години мерки за справяне с кризата от страна на държавата.

Председателят на КТ"Подкрепа" Константин Тренчев коментира, че през тази година са се редуцирали предимно разходите, но понякога това е ставало неразумно. Той посочи, че концепцията за електронното правителство, която е свързана съществено с редуцирането на разходи, е все още в "мъчителен стадий". Причината за това са съкращенията в държавната администрация и нереалните крайни срокове.

Като единствената положителна мярка за справяне с кризата Тренчев отчете консерватизма на българските банки, благодарение, на който те не са могли да пострадат от т.нар. "токсични активи" и лоши кредити, както са пострадали много от западните банки.

"Нашата незрялост ни спаси от непремерени и рисковани действия в банковата система", каза председателят на синдиката КТ "Подкрепа".

Той констатира, че спасение от кризата може да се види в привличането на чужди инвеститори, които за съжаление обаче засега не възстановяват интереса си към България. Някои даже преосмислят оставането си тук.

Друга спасителна мярка според Тренчев са европейските фондове, при които безспорно има по-висок процент на усвояемост за сметка на предходното правителство.

"Мисля, че в новия бюджет са заложени нереалистично високи приходи от европейските фондове", коментира още Тренчев.

Очевидно е, че върху пазарът на труда не се е получило позитивно въздействие, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. По думите му заетостта на пазара на труда продължава да пада, при положение, че през последните три години е намаляла с 300 хиляди работни места.

Водещи

Най-четени