2000 бежанци напират към България от Одрин 16.09 | 17:30

Турските власти чакат още 10 пъти по толкова, ако тези преминат границата

От iNews.bg

В момента в Одрин има около 2000 сирийски бежанци, които искат да влязат в България. Мигрантите са се струпали на три места – в центъра на града, на автогарата и на пътя към българо-турската граница. Идеята на сирийците е да влязат у нас и след това да продължат към Западна Европа. Това съобщава главният редактор на одринският вестник "Гюндем" Мурат Саваш пред БГНЕС. Властите обаче са категорични, че няма да допуснат мигрантите да преминат границата. Ако това се случи сега, скоро към града ще се отправят десетократно повече хора, опасяват се местните.

Още при пристигането си бежанците са обявили намерението си да се отправят към България. Местните власти обаче не са им позволили да се отправят към граничния пункт Капъ куле-Капитан Андреево. При това положение бежанците са се опитали да тръгнат към границата с Гърция, но турски полицаи и жандармеристи са ги спрели. Затова и 2-те хиляди мигранти са останали на открито в Одрин. Местните власти обаче са им дали срок от 3 дни да потеглят обратно, тъй като няма да им бъде позволено да тръгнат към България. Надяват се те да ги послушат.

Засега обаче не е ясно дали сирийците ще се съгласят да се върнат. Ако не го направят, ще бъдат убеждавани да се настанят в специални лагери, които местната управа вече изгражда.

Администрацията в Одрин е категорична, че няма да позволи на мигрантите да се отправят към България. Очакват и подкрепа от Анкара и Истанбул. "Ако допуснем те да тръгнат към границата, потокът от бежанци ще стане безкраен", казва областният управител на Одрин Дурсун Али Шахин.

Водещи

Най-четени