2000 деца са напуснали социалните домове през последната година 12.10 | 15:51

България си поставя цел за 15 години домовете да останат в историята

От Петя Михайлова

Общо 1797 деца от домовете в България са напуснали специализираните институции през последната година.

Това съобщи днес в Брюксел зам.- министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, която участва в представянето в дирекция "Регионално развитие" на ЕК на българския опит в затварянето на домовете за деца без родители.

Към 2009 г. в домовете в нашата страна е имало 7276 деца, а тенденцията е била годишно да бъдат приемани по 3000. България си поставя цел за 15 години домовете да останат в историята. Програмата има подкрепата на ООН и се финансира с помощта на европейските фондове.

Министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев посочи, че настаняването на деца в домове е нарушение на техните права и е в разрез с международните конвенции. Той отбеляза, че новото законодателство у нас предвижда осигуряване на допълнителни възможности за самотните деца, както и подкрепа за семействата, за да не прибягват до изоставяне на децата.

По думите на министъра основна част от прилаганите промени е свързана с отпадането на стереотипите в мисленето в обществото. Дончев отбеляза също необходимостта от промени в системата на образованието, което да стане достъпно за всички деца, съобразно техните различни нужди.

Според министъра здравеопазването трябва да предоставя на майките допълнителна подкрепа преди забременяване и след раждането.

Водещи

Най-четени