23,3 млн. лв. за градския транспорт на Плевен 18.06 | 20:06

Средствата идват по линия на ОП "Регионално развитие"

От Кремена Бедерева

Плевен ще получи финансиране от 23,3 млн. лв. по ОП "Регионално развитие" за модернизиране на градския транспорт за следващите три години, съобщи кметът Димитър Стойков, цитиран от БТА.

Проектът получи одобрението на управляващия орган по програмата и в скоро време предстоят търговете за избор на изпълнители. Стойността му е по-висока от тази на всички, които в момента се изпълняват от общината - общо за 18 млн. лева, коментира Стойков.

Проектът е жизненоважен за развитието на тролейбусния транспорт и внедряване на две съвременни системи - за управление на обществения транспорт и на трафика. Чрез тях ще се преодолеят задръстванията в пиковите часове.

Предвидено е изграждане на ново тролейбусно депо в ж.к. "Дружба", ремонт на контактната мрежа и разширяването ѝ с 6,7 км, за да бъдат свързани с тролейбусен транспорт Девети квартал, ж.к. "Мара Денчева" и ж.к. "Кайлъка", а ж.к. "Дружба" да има директен маршрут за Университетска болница и гарата.

Ще бъдат изградени 6 нови спирки, а на останалите - ниши за тролеите, за да освобождават транспортните ленти при спиране.

Общината ще съфинансира проекта, наречен по договора "Интегриран градски транспорт", само с около 1 милион лева собствени средства, каза Стойков.

Новите 60 тролейбусни мотриси ще бъдат закупени със средства от оперативната програма "Околна среда", уточни той.

Водещи