23-ма мигранти хванати край Ивайловград 03.06 | 13:11

Минали границата пеша, после се качили в наш ТИР

От iNews.bg

Вчера към 08:10 часа на българо-гръцка граница е спрян ТИР с българска регистрация, управляван от 59-годишен български гражданин. От направената проверка са установени признаци, по които направихме извода, че може би вътре има хора, обясни директорът на ГД "Гранична полиция" гл.комисар Светлан Кичиков. За да не го проверяваме на пътя, товарният автомобил бе съпроводен до ГКПП "Капитан Петко войвода". При извършената  щателна проверка, в превозното средство установихме 23-ма чужденци, самоопределили се като граждани на Афганистан и Пакистан.

Категорично е изяснено, че те са преминали  пеша българо-гръцката зелена граница и са натоварени в зоната на отговорност на ГПУ "Ивайловград". От проведените първоначални беседи с тях става ясно, че дестинацията им е Западна Европа, всички са декларирали, че са си платили за да стигнат до Франция. Главен комисар Кичиков уточни, че нелегалните мигранти не се пътували в обща част на камиона, а в специален тайник, изграден под тавана с размери на около 50 см. Той посочи, че на базата на направения анализ за ситуацията в Гърция, са стартирани действия на българо-гръцката граница. Транспортните средства се проверяват, а колегите са обучени, за да правят преценка дали в тях се превозват хора.

В случая  за установяването е използван рентген от митници. Мария Кирилова, изпълняващия функциите на районен прокурор на РП-Свиленград, допълни, че по случая има образувано досъдебно производство за престъпление  по чл. 281 ал. 2 т. 1 и 5 във вр. с ал 1 от НК, под ръководството на прокуратурата  продължават процесуално- следствените действия. По думите й, някои от чужденците са посочили, че са платили около 1600 евро на каналджията в Турция.

Водачът на ТИР-а е задържан в рамките на 24 часа, предстои удължаване на срока му за задържане до 72 часа. Той е осъждан няколкократно за кражби, от преди 15 дни срещу него има висящо производство за контрабанда на ГПУ "Капитан Андреево". Прокурор Кирилова обясни, че срещу него ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение задържане под стража. По думите й задържаните чужденци реално са извършили нарушение на държавната ни граница и материалите по случая ще бъдат изпратени на Районна прокуратура Ивайловград за вземане на отношение.

Най-четени