230 хил. българи могат, но отказват да плащат здравни осигуровки 13.10 | 10:26

Причината за това е недоверието в системата от последните години

От Елица Елефтерова

230 хил. българи не плащат здравните си осигуровки, защото са демотивирани. Това съобщи председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер, позовавайки се на анализ на НАП.

Общият брой на неосигурените към момента е 2 млн. души. Половината от тях живеят в чужбина и се осигуряват там, където работят. 430 хил. са социално слабите българи, за които държавата плаща. Проблемът е, че има 230 хил. българи, които биха могли да си плащат осигуровките, но не го правят, защото нямат доверие в системата.

Те предпочитат да си плащат за лечението, за да избегнат чакането за лекарските кабинети. Според Джафер, тези хора са демотивирани през последните 2-3 години, когато крупни суми от здравната каса са били прехвърлени към бюджета.

"Все още питаме къде са средствата, които трябваше да бъдат използвани за здраве, но не бяха", коментира тя.

"Една-единствена здравна каса в момента вече е вредна за здравеопазването. Това се поражда от факта, че в последно време финансовата институция е натоварена с много отговорности, които не може да понесе", допълни тя.

"Най-крайният вариант е всеки да внася осигуровките си в лична сметка. Това означава справедливият модел да замени социалния. Има и такива гласове и това са гласовете на 1,5 млн. души, които сега си плащат съвсем редовно. И те задават все повече въпроса: "Защо аз трябва да се осигурявам, след като не получавам нищо срещу своите осигуровки", посочи Джафер.

Оптимистичният вариант за извършването на промените в здравнота ни осигуряване е краят на 2014 г. Според Джафер, най-реалистично е това да стане през 2015 година.  

Водещи

Най-четени