24 000 души са под карантина, МВР следи за изпълнението на мерките 27.03 | 15:15

България купува 1 милион теста за Covid-19

От iNews.bg

24 000 души са карантинирани в България и над 200 производства са образувани за нарушение на мерките, свързани с извънредното положение, съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той коментира, че мерките, наложени за ограничаване на движението от и към областните градове, постепенно се нормализират, като се дава приоритет на преминаването на медицински работници и изпълнители на неотложни дейности.

Маринов посочи, че най-големи проблеми има при влизане от Перник в София, като към 12 часа в петък опашката на Владая е била около 2 км.

Вътрешният министър припомни, че за попълване на неверни данни в декларациите, с които се преминава през КПП-ата, се носи наказателна отговорност.

Той добави, че МВР специално следи за спазване на мерките в циганските махали.

България купува 1 милион теста за Covid-19

България ще закупи 600 хиляди Пи Си Ар (PCR) теста и отделно 400 хиляди бързи теста за Covid-19, съобщи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет. Договарянето на покупката ще бъде без посредник.

България има средства да закупи тези един милион теста, уточни премиерът.

Борисов призова да се спазват ограниченията и да се дава възможност на лекари и медицински лица да преминават през КПП-тата.

Той посочи, че част от решенията на Европейския съвет са насочени срещу разпространението на невярна информация за коронавируса и благодари на медиите за балансираното отразяване на кризата.

Според премиера в изпълнение на решенията на Европейския съвет приоритет става снабдяването с предпазни средства и консумативи за борба с болестта.

Борисов посочи, че държавите от ЕС са призовани да разширят кръга на тестваните лица и че общността ще насърчава научната дейност, насочена към ограничаване на разпространението на болестта.

Министър-председателят каза още, че по-масово тестване може да има през май, а засега щабът ще се ограничи до т.нар. "представителна извадка", която да даде възможност да се прогнозира развитието на епидемията.

Що се отнася до възможността банките да отпускат безлихвени кредити, Борисов повтори, че в сряда се чака решението на БНБ и търговските банки.

Водещи

Най-четени