24 млрд. лв. сме загубили за 12 години заради неефективни програми 17.02 | 17:20

Ефективно са похарчени 22 млрд. лв.

От Нели Минчева

Заради неефективни програми на различни институции от централната администрация българите са загубили 24 млрд. лв. за периода 1998 – 2009 г.

Това се казва в изследване на Института за пазарна икономика, откъдето казват, че данните са събрани от одитни доклади на Сметната палата.

Ефективно са похарчени 22 млрд. лв.

Над 950 млн. лв. са средствата, изразходвани през този период без никаква икономическа и социална полза, сочат още данните.

Изводът на икономистите от направените анализи е, че българската администрация продължава да не е достатъчно ефективна при изпълнението на дейностите, с които се заема.

Публичният сектор преразпределя значителна част от произведеното в икономиката и често го прави неефективно. Това поставя под въпрос необходимостта от намеса в много сектори чрез регулации, програми и харчене на средства, които често не постигат заложените цели, а нерядко товарят гражданите и бизнеса с допълнителни разходи.

Препоръчва се при подготвянето на проекти да се въведат две задължителни стъпки: предварителна оценка и последваща оценка.

Първата служи за ограничаване поне частично на финансовите загуби, като ще се осъществяват проекти само от които има реална нужда. С последващата оценка пък успешните програми ще могат да служат за пример и за база за взимане на решения за различни политики и промени.

"В много страни по света липсата на предварителна оценка на въздействието е причина да не се допусне проект на нормативен акт за разглеждане на заседание на Министерски съвет и Народното събрание. Това възпира лобистки и/или неефективни предложения за разглеждане и гласуване", казват икономистите.

"От друга страна, тези, които вземат решения и гласуват, могат да преценят и изготвят позицията си на базата на по-пълна информация за очакваните ефекти от предложението – нещо, което до момента в България не е практика. Това е основната причина за приемане на лоши и неработещи закони, които често не се спазват от гражданите и бизнеса, заобикалят се по всякакъв възможен начин, а администрацията не може да ги прилага на практика."

"Лошите закони водят до значителни разходи и пропуснати ползи за икономиката", се подчертава в доклада.

Водещи

Най-четени