24 полицаи ранени след мелетата тази нощ в Харманли 25.11 | 08:09

Започваме да екстрадираме бежанците от Афганистан, първият самолет заминава другия месец

От iNews.bg

Екшънът, разразил се снощи в бежанския център в Харманли, е коствал здравето на 24 полицаи и жандармеристи. След неколкократни сблъсъци, предизвикани от мигрантите, 40 от тях вече са в ареста. През нощта се говореше дори за 200 задържани. Сред бежанците също има няколко леко ранени, които са преминали през медицинския пункт. Тази сутрин нещата изглеждат спокойни, но денят започва с изключително сериозно полицейско присъствие в лагера, съобщава бТВ.

На всички, извършили вандалски действия в бежанския лагер в Харманли, ще бъдат повдигнати обвинения. Това увери премиерът в оставка Бойко Борисов, който късно снощи пристигна в бежанския лагер в Харманли след възникналите безредици там.

Според него е възможно бунтът да е организиран отвън. Като аргумент той посочи факта, че самите мигранти са пуснали снимки в социалните мрежи. Той съобщи, че размириците са предизвикани предимно от афганистанци. "Афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват”, заяви той.

Борисов призова да бъдем внимателни, когато някой призовава за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото по думите му мрежите на "Ислямска държава" много внимателно следят и Facebook, и това, което излиза по новините. "Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки”, предупреди той, предаде БГНЕС.

По думите на Борисов 250 полицаи и жандармеристи е трябвало да усмирят многократно по-голяма група. Той е разговарял и с главния прокурор и още тази нощ започват огледи от следователи и прокурори. "На всички, които са извършили вандалски действия, ще им бъдат повдигнати обвинения”, увери Борисов.

Премиерът обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан. "Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип”, увери той.

Водещи

Най-четени