2461 искат да учат в УНСС 20.03 | 08:48

Толкова кандидат-студенти са заявили участието си в първата предварителна изпитна сесия

От Кремена Бедерева

2461 кандидат-студенти са заявили участието си в първата предварителна изпитна сесия (единен приемен изпит – ЕПИ – на хартиен носител) в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщиха от висшето училище.

Първите изпити бяха на 11 март (неделя) - по български език и литература (от 9 часа) и по география на България (от 14 часа). На 18 март (неделя) бяха изпитите по математика (от 9 часа) и по история на България (от 14 часа).
До 28 март е срокът за подаване на документи за втората предварителна сесия (ЕПИ).

До момента в нея са заявили участие 929 кандидат-студенти. Първите изпити са на 1 април (неделя) по български език и литература (от 9 часа) и по география на България (от 14 часа) и на 8 април (неделя) по математика (от 9 часа) и по история на България (от 14 часа).

Всеки месец до юни включително ще се провеждат електронни единни приемни изпити (ЕлЕПИ). Досега на тях са се явили 1836 кандидат-студенти.

До момента общият брой на кандидат-студентите, които са положили или заявили участието си в приемни изпити в УНСС, е 5226.

Всички изпити продължават три астрономически часа.

По решение на Академичния съвет семестриалните такси и таксите за кандидатстване няма да се увеличават.

За първи път УНСС ще приеме студенти-бакалаври в дистанционна форма на обучение в София в професионалните направления "Икономика" и "Администрация и управление", в които се включват специалностите "Маркетинг", "Счетоводство и контрол", "Бизнес администрация", "Публична администрация" и "Икономика".

От тази година специалностите, в които обучението е изцяло на английски език, стават пет: освен "Икономика”, "Международни икономически отношения”, "Финанси и счетоводство”, "Бизнес информатика” и новата "Маркетинг и стратегическо планиране".

И през тази година се запазва условието кандидат-студентите в УНСС да имат минимален бал от 8 (осем) единици, образуван като сума от оценките от матурите: по български език и литература и по математика или по български език и литература и по история.

Ако е държана матура само по един от посочените предмети, минималният бал от 8 единици се определя като сума от оценката по съответния предмет от дипломата за средно образование и оценката от матурата.

Ако не е държана матура, минималният бал от 8 единици се определя като сума от оценките по съответните предмети от дипломата за средно образование. Документите на кандидат-студенти, които не отговарят на условието за минимален бал от 8 единици, нe се приемат.

Ако кандидат-студентите се явят и на изпити от предварителните кандидатстудентски изпитни сесии, и на редовната кандидатстудентска изпитна сесия, участват в класирането с по-високата оценка.

Единният приемен изпит се състои от задължителна и специална част. Задължителната част включва: модул 1 – изпит по български език и езикова култура (20 въпроса), и модул 2 – изпит по математика – основи (20 въпроса), а специалната – модул 3 (40 въпроса), е по избор от пет изпита: математика, български език и литература, история на България, география на България и икономика.

Приемът на студенти в УНСС е по професионални направления. Целта е те да избират специалност, след като са изучавали блок от фундаментални университетски дисциплини и са натрупали знания, които ще им позволят да се ориентират в избора на професия.

В УНСС се обучават бакалаври в шест професионални направления: "Икономика”, "Администрация и управление”, "Политически науки”, "Право”, "Обществени комуникации и информационни науки” и "Социология, антропология и науки за културата”.

Водещи

Най-четени