25 души са арестувани в столичния квартал Орландовци 15.06 | 08:43

Довечера се очаква нов протест на граждани, които са организирани в социалните мрежи

От iNews.bg

25 души са задържани заради хулиганските прояви в столичния квартал"Орландовци". Част от задържаните са криминално проявени и имат регистрация за грабежи и хулиганскипрояви.  Това каза на брифинг директорът ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски

От сутринта в квартала се провежда полицейска операция. Издирват се хора, участвали както в инцидента събота сутринта, така и при инцидента от снощи и такива, които притежават опасни предмети., цитиран от Фокус.

Днес ще има разговори с представители на враждуващите групи и от двете страни.

Засиленото полицейско присъствие е от събота вечерта, когато се породи напрежение между българи и роми, което продължи в неделя и обещава да прелее и в работната седмица. Причината е инцидент от събота, при който роми са нападнали българи с брадви, след като им е била направена забележка да не слушат високо музика. Ситуацията ескалира снощи, когато стотици българи се събраха, за да протестират. Полицията задържа трима души.

Терзийски обясни, че имало сбивания между две групи, живеещи на тази територия, вследствие на което има пострадали хора, които са потърсили медицинска помощ в "Пирогов”. " Бяха пострадали лица, които живеят на територията на квартала. Беше образувано досъдебно производство за хулигански прояви, задържани са до настоящия момент две лица, на които е наложена мярка за неотклонение задържане за 72 часа, едно лице е задържано за 24 часа”, обясни Терзиев.

"От сутринта на територията на квартала провеждаме полицейска операция за издирването на лица участващи както в инцидента събота сутринта, така и при инцидента от снощи, когато отново има квалификации за хулиганска проява. Има познати лица като криминален контингент , а снощи от идващите от други части на столицата са засечени спортни хулигани или участници в хулигански прояви. Не бих казал, че има организация, но събирането на толкова много хора предполага да има напрежение. Не допуснахме да има грубо нарушение на реда”, уточни той.

Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов заяви, че протестът в "Орландовци" няма изявен лидер. Той смята, че не може да се говори за повишена престъпност в района на фона на цялостната ситуация в София. "Обстановката не е изострена на фона на цялата обстановка в София. Имаме по 10-15 сигнала на нощ", каза той.

Един от пострадалите при инцидента в събота разказа пред Нова тв, че идеята на протеста е била да се покаже неравнопоставеността между българи и роми. "Нашата цел не беше да провокираме насилие. Ние сме против него", каза той. Според него случилото се донякъде се обяснява с факта, че с години се е трупало насилие и сега е избухнало.

Жена от квартал "Бенковски" обясни, че преди две седмици е имало подобен инцидент и там. Тогава група с "етнически елемент" е нападнала с бухалки българи, каза тя и добави: "Хората не смеят да подадат жалби, заплашвани са и се страхуват".

Обстановката в квартала остава напрегната. В момента се провежда полицейска операция в района, след като в социалните мрежи се появиха кадри на хора, които носят брадви, тояги и други опасни предмети.

Днес се очаква нов протест на граждани, които са организирани в социалните мрежи. Христо Терзийски допълни, че се очаква да бъде към 18.30 часа.