25% по-малко взимат книжка под погледа на камерите 23.11 | 15:46

С новите изисквания всички теоретични изпити станаха анонимни

От Елена Коцева

С въвеждането на видеонаблюдението, успеваемостта на кандидатите за шофьорски книжки е паднала с 25 процента.

Това съобщи в Перник транспортният министър Александър Цветков, който наблюдава лично как явилите се на теоретичния изпит перничани попълваха листовките.

50 зали в страната, където се провеждат теоретичните изпити, са оборудвани с видеонаблюдение, 110 подвижни камери пък следят изпитите по кормуване.

Целта с новите правила е, да се сложи край на лесния начин и на порочната практика да се купуват шофьорски книжки.

Записите от всеки изпит ще бъдат съхранявани в продължение на една година и при сигнали ще бъдат проверявани. Ако се установят нарушения, виновните за това служители ще бъдат уволнявани дисциплинарно.

iNews припомня, от март месец тази година влязоха в сила новите правила за провеждане на практически и теоретични изпити на кандидат водачи.

 

С тях всички теоретични изпити станаха анонимни. Кандидат водачите ще записват личните си данни, номера на протокола, номера на теста, датата и ще се подпишат върху бланка, която се предава на квестора, а той ги запечатва в плик.

По време на изпита няма да присъстват преподавателите, както и проверяващите тестовете, а квестори.

До 6 месеца след влизането в сила на наредбите във всеки областен град ИА "Автомобилна администрация" трябваше да се оборудва с видеокамери за своите изпитни центрове.

В същия гратисен период беше предвидено да бъдат закупени и мобилни камери за контрол на практическите изпити.

Устройствата ще бъдат носени и монтирани от изпитващия служител на Автомобилна администрация, като след края на изпита ще се демонтират. Записите от практическите и теоретичните изпити ще бъдат съхранявани за последващ контрол една година.

 

Предвижда се с въвеждането на промените черният пазар на шофьорски книжки да бъде премахнат на 100%. Според неофициални данни поне 15 000 шофьорски книжки годишно се купуват нелегално. 

"България е на едно от първите места в печалната статистика на загинали на пътя. Мисля, че с тези действия успяваме да запазим живота на много българи", каза министърът при проверката в Перник.

 

 

 

Най-четени