26 пъти по-малко храни бракувани в курортите това лято 21.09 | 16:17

Затворени са пет пъти по-малко заведения

От Ралица Стоянова

26 пъти по-малко са бракуваните храни през този летен сезон в сравнение с миналия - 290 кг при 7569 кг за 2011 г. Тази година са затворени пет пъти по-малко заведения. Това е равносметката от проверките на инспекторите от Агенцията за безопасност на храните в заведения в морски и курортни селища през това лято.

Инспекторите към съответните Областни дирекции по безопасност на храните в градовете Бургас, Варна и Добрич извършиха 4 540 допълнителни проверки, извън официалния текущ контрол. Издадени са 502 предписания и са съставени 259 Акта за установяване на административно нарушение. Обектите с временно преустановена дейност са 12, а възбранените и бракувани храни са 290 килограма, информират от БАБХ.

"Добрите резултати не са само в резултат на засиления контрол, а и превантивната дейност на Агенцията. Анализирахме резултатите от миналия летен сезон, анализирахме резултатите и от проверките в зимните ни курорти и през пролетта проведохме редица срещи с браншовите организации от ресторантьорския и хотелиерския бизнес, като насочихме вниманието им към слабите места и най-честите пропуски", похвали се шефът на агенцията д-р Войнов.

Водещи

Най-четени