28 000 лв. струва почистването на токсичния разлив край Дебелец 18.08 | 11:13

На 11 юли цистерна катастрофира и разля част от съдържанието си

От Петя Михайлова

Близо 28 000 лв. струва операцията по ограничаването и ликвидирането на последиците от разлива на токсичния химикал стирол от турската автоцистерна, която катастрофира миналия месец край гр. Дебелец.

Това съобщи управителят на Великотърновска област доц. Пенчо Пенчев, цитиран от БТА.

По неговите думи по-голямата част от направените разходи - 19 698 лв., са отишли за обработка на мястото на инцидента с мергелна пръст и за издигането на пясъчни диги по крайбрежието на р. Белица, за да бъде предотвратено възможното замърсяване на нейните води.

Разходите на четири транспортни фирми от Велико Търново, които са осигурили автобуси за евакуацията на населението от Дебелец, са за общо 2135 лв. По около 500 лв. са направените разходи по време на аварийно-спасителната операция от Областната дирекция на МВР, Домашния социален патронаж и БЧК.

iNews припомня, че на 11 юли през нощта цистерна, превозваща токсичното вещество стирол, катастрофира край град Дебелец и разля част от съдържанието си. Наложи се спешна евакуация на населението, като първо бяха евакуирани децата от дома за сираци. Цистерната беше катастрофирала именно в близост до този дом. Всички жители на града бяха изведени извън потенциално опасната зона.

Водещи

Най-четени