28 училища в София приемат 5-годишни деца в предучилищна подготовка 12.09 | 14:10

Работи се по привличането на ромските деца в училищата

От Елена Кирилова

В 28 училища в София има 33 групи за петгодишни деца за предучилищната подготовка, съобщава БТА.

По думите на заместник-кмета на София Тодор Чобанов реално записаните петгодишни в системата на детските градини в столицата са повече от 9500.

От тази учебна година всички деца, навършили пет години, задължително ще бъдат включени в предучилищната подготовка. Тя ще се провежда в детските градини и в училищата, в които има условия за нея.

По време на провелото се съвещание на директорите на столичните училища за подготовка на новата учебна година, стана ясно, че училищата, в които ще бъдат открити групи за петгодишни дена, ще бъде отпусната специална субсидия с цел ремонтиране на стаите и обзавеждането им с легла.

Чобанов разкри, че в София има повече от 500 свободни места за 5-годишни деца в детските градини. Около 200 са местата в групите, които се откриват в тези 28 училища.

По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова през последните дни се е преминало към всички възможни форми на комуникация с родителите.

Заместник-кметът път подчерта, че за целта се провеждат телефонни разговори, ползват се услугите на районните администрации и се пишат имейли. Целта е всеки родител да изпълни задължението си да запише детето си за предучилищна подготовка.

Чобанов разкри, че има само четири случая на родители, на които е било съобщено, че няма място за детето им в съответната детска градина или училище. В тези случи са дадени по няколко алтернативи за записването на децата им.

Родителите, които имат възможност да запишат детето си, но не го направят, ще бъдат санкционирани. На първо време те ще бъдат информирани, защото това е голяма реформа, въведена за първи път в българското образование.

Според Чобанов издирването на петгодишните деца от ромски произход е по-трудно, тъй като е трудно да се установи реалното им местонахождение. Той подчерта, че се прави всичко възможно за привличането на тези деца в предучилищна подготовка, като за целта се работи по специални проекти.

Водещи

Най-четени