280 педагози ще бъдат обучени по национална програма 29.01 | 16:16

„Мотивирани учители“ е едно от решенията за борбата с недостига на кадри, смятат от МОН

От iNews

280 педагози ще бъдат обучени новата Националната програма "Мотивирани учители". 80 от тях ще бъдат подготвени за училища в по-трудна среда, а 100 ще получат възможността да получат допълнителна квалификация. По програмата 100 специалисти ще имат възможност да придобият квалификация " учител". Това стана ясно по време на представянето на 17-е национални програми от зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. За тях са предвидени около 76 млн. лв от бюджета на МОН.

"Мотивирани учители" е едно от решенията за борбата с недостига на кадри.

"От една страна ще даде възможност на учители, които са изключително добри, да предадат своя опит в училища, в които е предизвикателство да бъдеш в час и работиш с ученици. Тяхната основна задача освен да предадат опита, ще бъде да мотивират учениците.", обясни Михайлова. За педагозите, които станат част от корпус от учители за работа в по-трудна среда, ще получават и допълнителен финансов стимул. Недостигът на кадри по физика и астрономия, математика, информационните технологии, информатика ще се допълва с обучението на специалисти от тези области. Те ще могат да придобият допълнителна квалификация "учител" по изброените предмети и да влязат в класните стаи. По националната програма се предвижда педагозите, които в момента преподават, пък ще могат да придобият и допълнителна квалификация по физика и астрономия, математика, информационните технологии, информатика, както по чужд език, където от години има затруднения за намирането кадрите, както и учители по религия. Това е възможност за педагозите, които имат нужда от втора специалност. Така ако те имат квалификация за учител по математика, но имат знанията и умения да преподават и физика, ще могат да го направят чрез обучение по националната програма. Тя ще финансира обучението им в специализираните висши училища.

В Национална програма "Иновации в действие" ще се осъществява партньорство между иновативни училищата и такива, които имат намерение за реализиране на иновативни дейности. Така ще бъдат създадена мрежа от мобилности, подобно на програмата "Еразъм". В програмата, която е с бюджет от 1 572 600 лв.. ще могат да се включат 580 общински и частни школа от цялата страна. В нея се предвижда и създаването на сайт, който ще даде бърз достъп на всички заинтересовани – учители, родители, директори, ученици и други – до реализираните иновации. Така, ако някой от тях се интересува от школата, които са включили иновативни методи на преподаване в областта на математиката или екологията, могат да ги намерят бързо в сайта.

Нова програма е и "Заедно в грижата за ученика” с бюджет 1 000 000. Тя ще подпомага повишаването на образователния процес и ще осигурява плавен прехода между детска градина и училище, както и в школата след завършването на 4-и клас, когато сменят началния си учител. Програмата предвижда посещения на учителя от детската градина при този, който поема детето в училище. Началните учители пък ще се срещат с преподаватели, които ще преподават в 5-и клас. Това ще помогне за намаляване на стреса на учениците и улесняване на адаптивния период, според Михайлова.

Нова програма е и "ИТ фирми в училища и и учители в ИТ фирми" с бюджет 1 000 000 лв. Тя ще бъде разделена на три модула. Първият ще дава възможност на представители на бизнеса да провеждат семинари за учениците от 1 до 10 клас. По този начин малчугани и тинейджъри ще се запознават с възможностите, които ИТ сферата открива пред тях. По друг от модулите на програмата ученици от професионални и профилирани гимназии ще могат да бъдат обучавани от професионалисти от бизнеса съвместно с техните преподаватели. Преподаватели пък ще имат възможност да опреснят и надградят знанията си, работейки по реални проекти в ИТ фирми. Според зам.-министър Михайлова тази програма ще съкрати пътеката между бизнеса, реалната практика и теоретичните знания.

В тази връзка се разширяват и възможностите в НП "Обучение за ИТ кариера". Вече в обученията ще могат да се включват и учители от направление "компютърни науки". Освен това, педагозите ще имат възможност да валидират своите знания и умения. Тази година тя има ръст в бюджета с около 370 000 лв. и той вече ще бъде 770 000 лв.

Промени има и в НП "Осигуряване на съвременна образователна среда". Разширява се обхватът на модул "Музеите като образователна среда" и вече учениците освен музеи, ще могат да посещават с образователна цел галерии, театрални постановки и концерти. По национална програма вече няма да се изпълнява модулът за осигуряване на шкафчета, тъй като миналата година бяха представени средства за такива във всички училища. Бюджетът за тази година е 7 380 000 лв. От тях са предвидени и 1 600 000 лв. за Центровете за специална образователна подкрепа (бившите помощни училища). Те ще бъдат предназначени за създаване на по-добра среда за обучение и рехабилитация за малчуганите в тях. Материалната база ще бъде обновена, ще бъде закупен софтуер. В модула ще могат да се включат почти всички 42 центъра в страната, обясни ръководителят на програмата Грета Ганчева.

Национална програма "Квалификация" тази година се залага по-различна възможност. "Темите да бъдат основно свързани с формиране на умения за лидерство, новаторство, изследвания и развиване на иновации при учениците". Вече групите участници няма да бъдат строго идентифицирани, а ще има възможност за участие спрямо заявения интерес от страна на директори и педагози. За нея са заделени 850 000 лв

Нов модул има и в Национална програма "Ученически олимпиади и състезания". Благодарение на него различни преподаватели от университета или от Българската академия на науките ще имат възможността да подготвят учениците. Тя е с увеличен бюджет на 3 200 000 лв.

Националната програма "Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование" се предвиждат 11 000 000 лв. С тях ще бъдат доизградени wi-fi мрежи във всички училища в страната. Ще бъдат осигурени електронни дневници и електронни платформи за обучение.

Останалите национални програми са: "Система за национално стандартизирано външно оценяване" с бюджет 4 200 000 лв., "Развитие на системата на предучилищното образование", за която са заделени 200 000 лв., "Заедно за всяко дете" с финансиране от 300 000 лв., "Оптимизация на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование" с бюджет от 36 000 000 лв., "Роден език и култура зад граница" със средства от 1 500 000 лв., "Без свободен час", финансирана с 2 500 000 лв, и "Подпомагане на дейностите на общините за образователна десегрегация", за която е заделен 1 000 000 лева.

Водещи

Най-четени