3 години затвор за Румен Рашев 02.03 | 16:59

На първа инстанция бившият кмет на Търново получи 2 години условно

От Андриян Георгиев

Великотърновският апелативен съд осъди на 3 години затвор бившия кмет на града Румен Рашев. Той ще трябва да лежи в затворническо общежитие от открит тип, реши съдът в града.

В присъствието на прокурора по делото Димитър Лещаков, обвиняемите - Румен Рашев и арх. Елена Абаджиева, и техните защитници бе прочетен съдебният акт.

Съдът определи също Рашев да заплати разноските по делото на Областната дирекция на МВР - Русе от 4370 лв., на Окръжен съд - Велико Търново - 584.75 лв., и на Апелативния съд във Велико Търново - 2421 лв. 

Отменена бе и присъдата на Великотърновския окръжен съд, постановена на арх. Елена Абаджиева. Новият съдебен акт я призна за виновна, като ѝ бе отсъдено 3 години условно лишаване от свобода при 5 години изпитателен срок. Тя също трябва да заплати разноски по делото в горепосочения размер.

С действията си двамата са нанесли щети на общината в размер на 455 808 лв. Кметът и архитектът обаче няма да плащат сумата.

Така Великотърновският апелативен съд отмени присъдата на по-долната инстанция от 2 години условно. Присъдата на Търновския окръжен съд беше обжалвана от прокуратурата. 

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд. 

iNews припомня, че обвинението срещу бившия кмет на Търново Румен Рашев и архитекта Елена Абаджиева бе за престъпление по служба и нанасяне на щети на общинската хазна за 455 808 лева.

Като длъжностно лице Румен Рашев променил предназначението на терен, който трябвало да бъде за обществено ползване, и разрешил върху него да се строи жилищна сграда на 8 етажа, заедно с подземни гаражи и тенис корт.

В конкурса е била допусната една-единствена фирма - "Илстрой", която съответно го спечелила. През април 2011 година Окръжният съд в старата столица осъди кмета на 2 години условно, с 4-годишен изпитателен срок, а главният архитект бе призната за невинна.

Водещи

Най-четени