30 села в Кърджалийско останаха без пътища 16.03 | 09:35

Алпинисти разчистват пътя Асеновград–Смолян

От iNews.bg

Четири общини в Кърджалийска област все още са в бедствено положение - Ардино, Черноочене, Крумовград и Кирково. 148 са населените места без ток - екипите не могат да стигнат до съоръженията, за да отстранят повредите. До 30 села няма достъп заради затрупани пътища. 

Село Безводно остана без връзка със света. Вчера единственият път до там се срути. Без вода в региона са 86 населени места. Бедственото положение в Хасковската община Ивайловград беше отменено. Очаква се ситуацията постепенно да се нормализира, съобщава Нова тв.

В същото време стана ясно, че алпинисти ще помагат за разчистването на пътя Асеновград-Смолян.

"Разчистването продължава. Огромни са скалните късове. Тъй като те са изключително големи и не могат да бъдат превозвани в този вид, ги разбиваме с машина, след което  се извозват по етапно. Очакваме алпинистите да се присъединят към нас малко по-късно със специални хидравлични крикове ще разтварят скалите. Рискът идва оттам, че отгоре има огромни скални маси, които са откъснати, но все още не са срутени надолу, което създава опасност включително и за работещите.

Това ще го направят алпинистите през деня. Когато тази огромна маса бъде свалена, ще се прецени дали са необходими допълнителни взривни работи”, заяви регионалният министър Лиляна Павлова относно разчистването на свлачището по пътя Асеновград - Смолян.

"Към 6:30 часа тази сутрин те приключиха работа. Магистралният водопровод, който беше скъсан на две места, вече е заварен. В момента вървят тестовете, пробите на вода, и се надявам, че до края на деня водата ще достигне до всички домакинства", коментира тя за свлачището край Кърджали.

Министър Павлова съобщи, че край Кърджали се е образувало още едно свлачище, а на пътя Девин – Кричим е имало още три по-малки срутвания. Днес живеещите в района ще бъдат пропускани контролирано по опасните трасета.

Водещи

Най-четени