30 хил. лв. бонуси за шефката на НЗОК през 2011-та? 15.02 | 17:16

От СДС алармираха за бонусите, от Здравната каса отрекоха подобно нещо

От Андриян Георгиев

Управителят на Здравната каса д-р Нели Нешева получавала бонуси от глоби по методика, утвърдена от самата нея, заяви днес (15 февруари) депутатът от "Синята коалиция" Димо Гяуров, цитиран от БТА. 

Методиката била свързана с чл. 108 от Закона за здравното осигуряване, според който до 25% от събраните суми от глоби, санкции, възстановените средства от изпълнители за медицинската помощ и дължимите към тях лихви могат да се разходват за стимулиране на служителите в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Методиката била приета през юли 2011 г. и имала обхват от началото на миналата година.

По думите на Гяуров само за миналата година по това перо служителите на касата са получили над 2 млн. лв. като  допълнително материално стимулиране.

Според методиката управителят и подуправителят на НЗОК получавали 1,5% от тези средствата при разпределение 60% за управителя и 40% за подуправителя, каза депутатът и добави, че по техни груби сметки Нешева през 2011 г. била получила около 30 хил. лв. 

Междувременно от НЗОК коментираха, че шефът на Здравната каса не била получила 30 000 лв. като допълнително възнаграждение през 2011 г.

С постъпването си на работа в НЗОК през 2010 г. д-р Нешева била изказвала мнение, че тези допълнителни възнаграждения трябва да бъдат премахнати, за което е получавала сериозни критики от синдикалните  организации. Депутати от СДС също са отправяли питания към НЗОК защо не се разпределят на служителите допълнителни материални стимули за цялата 2010 г., след като това е регламентирано в Закона за здравното осигуряване, допълниха от НЗОК.  

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов също твърди, че нямало разхищение на бюджетни средства в здравната система.

"Средствата не са дадени на бюрократи и администратори, а на хора от спешната помощ, от домовете за медикосоциални грижи, от регионалните здравни инспекции", обясни Константинов.

Разпределените пари били от незапълнени щатни бройки, защото в много от местата нямало желаещи да работят, затова щатовете били свободни.   

Най-четени