300 съдии окупираха входа на ВСС 09.12 | 13:02

Магистратите блокираха движението пред сградата

От iNews.bg

Около 300 представители на съдебната система се включиха в протестните действия пред Висшия съдебен съвет днес. Към множеството се присъединиха не само служители на Софийски районен съд, които са недоволни от голямата си натовареност, но и техни колеги от Софийски градски съд. С крясъци и викове "Оставка"  блокираха движението пред сградата на ВСС.

Припомняме, че по-рано председателят на СРС Методи Лалов обяви, че ще подаде оставка. Той обаче влезе в сградата на ВСС заедно с част от недоволните, за да обсъди проблемите в системата с членовете на съдийската колегия.

Заради голямото количество работа в СРС всеки от деловодителите и архиварите има желание да напусне. 15 служители отговарят за 6000 хиляди дела. Освен това на 35 кв. метра площ се обработва от 13 чистачки, тъй като заплатите са много ниски, заради което има и голямо текучество.

В същото време на заседанието на Съвета вчера стана ясно, че за последните години СРС е получил най-много пари и единствено съдиите в него са били с по-високи заплати. Според недоволните, решенията на ВСС в тази насока, включително новият Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата, запазват съществуващото статукво.

Водещи

Най-четени