317 жилищни сгради вече имат договори за саниране 04.04 | 18:38

Подадените заявления в Българска банка за развитие са над 500

От iNews.bg

Към момента 317 жилищни сгради в страната имат сключени договори за саниране с Българската банка за развитие. Това съобщи днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която участва във форум на младежката структура на ГЕРБ.

Подадените в банката заявления а над 500, уточни министър Павлова.

В момента се обсъждат с Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) два от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват те при реализацията на проекти.

Много често се случва при почти 100 процента събрано съгласие за саниране заради един-два апартамента да страда цялата сграда, съобщи регионалният министър. Вторият проблем, според нея, е при сградите с повече входове, както и тези, които са разположени в Г- или П-образна форма. При примерно пет готови входа и един, който не е готов, да не може да се санира сградата. По тази причина водим дискусия с НСОРБ как можем да облекчим този процес, отбеляза Павлова.

Министърът подчерта, че ще анализират броя сгради и проблемите и най-вероятно ще предложи в края на април на Министерски съвет някаква подкрепа за тези сгради и решение на тези проблеми.

По отношение на блок-секциите ние не можем да си позволим саниране през един вход, посочи министърът. Възможно е за тези, които са например с 10-20 входа, с Г- или П-образна форма да се позволи частично саниране - първо една част, после останалата. Ще се опитаме да търсим гъвкавост, категорична бе Павлова.

Тя обясни, че още през лятото се очаква да има сгради, на които ще е направено техническо и конструктивно обследване и края на лятото и есента ще има реално строителство и ремонт.

Водещи

Най-четени