32 млн. долара годишно носи трафикът на хора 22.01 | 13:21

Цветан Цветанов никога не би подкрепил легализиране на проституцията

От Диана Цветкова

Около 32 милиарда долара се генерират годишно от трафик на хора. Една голяма част от тези пари идват от сексуална експлоатация, но голям дял има и трафикът на хора с цел - трудова експлоатация.

Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов при представянето на кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Той посочи, че често млади хора приемат предложения за сезонна работа в чужбина, не правят справки за фирмите в институциите и впоследствие има проблеми. Той изтъкна, че всеки един трудов посредник трябва да бъде лицензиран, а справка за това може да бъде направена в Агенцията по заетостта.

"Обществото трябва да знае, че много често телефони, залепени по спирките, са измамни", заяви МВР шефът. Друг проблем е, че често след излизане от страната работодателят взима личните документи на бъдещия работник, а той дори няма подписан договор.

"Трябва задължително да има трудов договор на български или език, който работникът разбира и личният му документ винаги да е в него", каза Цветанов и призова потърпевшите при подобни случаи веднага да информират полицейските служби в съответното населено място.

В контекста на темата Цветанов бе категоричен, че никога не би подкрепил легализирането на проституцията.

"Категорично няма да подкрепя нито като вицепремиер и министър на вътрешните работи, нито като общественик или политик в България легализиране на сексуалната експлоатация, каквато е проституцията", заяви той, цитиран от агенция "Фокус".

Той посочи, че страната ни е една от "износителките" на женска плът и затова вниманието трябва да бъде насочено основно към ограничаването на тази престъпна дейност. Цветанов даде за пример операцията срещу мрежа за проститутки, прикривана като модна агенция, при която бе арестуван Антон Петров – Хамстера, сочен за дясна ръка на Алексей Петров.

По време на пресконференцията Цветанов влезе в спор с журналист от радио К2, в който отново насочи вниманието към Петров.

"Понеже вие сте представител на Радио К-2, а доколкото знам от една от свидетелките по делото "Октопод", че сте в добри отношения с Алексей Петров, бих се обърнал към вас, ако е възможно, да ползвате Алексей Петров като ваш консултант за трафика на хора с цел сексуална експлоатация, защото той е работил и в службите, а и е част от организираната престъпност в България. Също така, може да ви съдейства и да вземете интервю от Антон Петров – Хамстера, който в момента е задържан за подобен вид престъпна дейност – трафик на момичета с цел сексуална експлоатация", каза Цветанов.

Вътрешният министър допълни, че е по-важно да се запазят живота и правата на българските граждани, които могат да станат жертви на трафика на хора. Той даде пример с момиче, жертва на трафик, което е било експлоатирано сексуално в продължение на осем години. За това време момичето е докарало на своя сводник приходи от 4 млн. евро.

Водещи

Най-четени