3300 3-годишни остават извън детските градини в София 29.04 | 15:54

Приетите деца на първо класиране в столичните общински градини и ясли са 6700

От Кремена Бедерева

Приетите деца на първо класиране в първа градинска група и в яслени групи в София са 6700.

Днес се извършва граждански контрол на класирането за детски градини в столицата. Подадените кандидатури за детска ясла са 11 000.

Директорът на дирекцията "Образование" Мария Минчева посочи пред БТА, че от 2008 година досега броят на кандидатите за места в детските градини е увеличен с над седем хиляди, като причините за това са високата раждаемост и механичният прираст от останалите части на страната.

При децата на 5-годишна възраст има недостиг от 800 места, като причината за това е изявено желание за конкретна детска градина, а в други райони има свободни места за тази възраст.

Минчева посочи, че до септември от общината ще обхванат всички деца на тази възраст, а където това не е възможно да стане в детските градини, ще стане в училищата.

При децата на четири години има недостиг от 1200 места за желаната детска градина, а в същото време има свободни места в няколко столични райони.

Недостигът при децата на три години е общо 3300, като според Минчева голяма част от сградите, които се строят през тази година, ще са за групи на деца на тази възраст и така недостигът ще бъде намален под три хиляди места.

Недостигът при яслените групи е 4500 места.

През утрешния ден ще работят всички детски градини, където също ще има списъци с приетите в тях деца на първо класиране.

 

Водещи

Най-четени