340 лекарства липсват по аптеките 19.12 | 10:00

Колко сериозен е проблемът коментира Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки

От iNews

Зрителите на NOVA сигнализираха, че липсват лекарства за лечение на респираторни заболявания в аптеките. Някои от тях са предназначени за терапии на деца. Колко сериозен е проблемът в ефира на "Събуди се” коментира Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Става въпрос за "Вентолин” - разтвор за инхалации, както и "Пулмикорт”. Те са в периодична липса от началото на годината досега. През декември фармацевти, педиатри и родители сигнализираха за липсата им в аптечната мрежа.

"Отдавна липсват. Въпреки че е алармирано многократно, проблемът си стои и той е само индикативен. Има още много лекарства, които липсват. Има списък, който се генерира всяка седмица. В него са вписани 340 медикамента, обхващащи всички терапевтични групи”, посочи Костов. 

Специално при "Вентолин” и "Пулмикорт” той обясни, че липсата се дължи на увеличеното търсене заради коронавируса. "При другите - причините са най-различни - често е реекспортът”, коментира Костов. 

Относно противогрипните ваксини специалистът уточни, че все още има останали количества, както и че все още не е късно да се имунизираме.

Най-четени