340 хил. българи летят по магистралата 12.02 | 07:08

Толкова са фишовете за превишена скорост за 2013 г.

От Кремена Бедерева

340 000 електронни фиша са били съставени за превишена скорост за 2013 година. Около 50% от тях вече са платени, като средната стойност на всеки от тях е била 107-108 лева, посочиха от КАТ. Събраните пари от глоби са близо 33 милиона лева, сочи още статистиката.

Освен това, три пъти повече дрогирани шофьори са били заловени по пътищата на страната през 2013 г. Това съобщи началникът на отдел "Пътна полиция" главен комисар Антон Антонов, който откри проект за обучение на пътни полицаи за въздействието на различните наркотици върху шофьорите.

Униформените спрели 149 дрогирани зад волана, докато през 2011 г. техният брой е бил едва 42. Най-употребяваните опиати от водачите са марихуаната и амфетамините. При един от случаите край Стара Загора е бил заловен тираджия, който карал под въздействиетона стимуланти, за да преодолее умората, пише в. "Монитор".

Полицаите са хващали и дрогирани таксиджии. На част от тях им се налага да карат по 18 часа, за да могат да си плащат лизинговите вноски на колите.

"Едва от 3 години имаме тестове за наркотици, първите бяха закупени през 2011 г. В областните дирекции, в които е било проведено дори минимално обучение на състава, резултатите са по-добри", обясни Антонов.

"На фона на изнесената статистика 149 заловени водачи са малко, но от някъде трябва да се започне", коментираха от КАТ. Затова специалисти от Националния център по наркомании ще обучават униформени по какви признаци да разпознават водачите. Част от наркотиците се разграждат в човешкото тяло за около 5 часа, но оставят следи в кръвта и урината. По косъма пък може да се разбере дали човек е използвал наркотици през последния месец.

Водещи

Най-четени