35 млн. лв. получават до края на май тютюнопроизводителите 26.04 | 19:36

Сумата е половината от националните доплащания за 2010 г.

От Кремена Бедерева

Тютюнопроизводителите ще получат 35 милиона лева до края на месец май 2011 г. и още 35 милиона лева – до края на август 2011 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Така ще им бъдат изплатени 70-те милиона лева национални доплащания за 2010 г., като ще бъде спазено и подписаното на 19 април 2011 г. споразумение за изплащането на средствата.

Решението на Консултативния съвет ще бъде предложено за утвърждаване от Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие” и след това - за решение на Министерския съвет. След гласуването от кабинета средствата ще бъдат изплатени на подалите заявления за 2010 г. тютюнопроизводители, уточняват от МЗХ.

С пълно мнозинство членовете на Консултативния съвет приеха разпределението на финансовите средства по сортове да бъде: 70% за сортова група "Басми”, което е 2,06лв/кг; 10% за сортова група "Каба Кулак”, което е 1,47лв/кг и 20% за сортовете "Бърлей” и "Вирджиния”, което е 0,93 лв/кг.

iNews припомня, че в края на януари 2011 г. на поредния си протест тютюнопроизводители поискаха правителството да им гарантира изплащането на общо 143 милиона лева, нотифицирани с решение на Европейската комисия от началото на юни 2010 година, като 70 милиона от тях са национални доплащания за 2010 г.

На протести дни преди това тютюнопроизводители алармираха и за забавени плащания за 2009 г. и поискаха гаранции за държавна подкрепа за сектора. Стопаните се оплакваха от ниски изкупни цени, настояваха за гарантирано държавно доплащане на килограм тютюн, както и за изготвяне на стратегия за развитие на сектора.

Предвидени бяха национални протести на стопаните през месец април, но те се отложиха, след като вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България с председател Цветан Филев подписаха споразумение.

В него беше регламентирано изплащането на националните доплащания за 2010 г., разпределението им по сортове, както и залагането на 73 милиона лева от Бюджет 2012 по схемата за националните доплащания за тютюн, които да бъдат изплатени до края на месец март 2012 г.

Водещи

Най-четени