4-5 милиона лева решават проблемите на ОЦК "Кърджали" 22.05 | 16:28

От сделката с Горубсо в комбината са дошли пари, но кредиторите веднага ги изискали

От Ивелина Георгиева

Решението на проблемите в ОЦК "Кърджали" е в осигуряването на 4-5 милиона лева кредит за предприятието. Това заяви председателят на синдикалната федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков.

Според него, ако най-голямата банка кредитор (в случая българската ПИБ) отпусне заем с този размер, ще могат да бъдат платени заплатите и осигуровките на работниците и заводът ще бъде готов да заработи. Ако банката не отпусне заема на ОЦК "Кърджали", ще загуби много повече средства, смята Яначков.

Той добави, че в момента оборудването в комбината е сравнително ново, но ако не се използва ще се амортизира много повече, отколкото ако работи. Дълготрайните материални активи в ОЦК "Кърджали" са на стойност 235 милиона лева.

Яначков припомни, че комбинатът спря работа на 7 декември 2011 година и оттогава не я възобновявал. В същото време са напуснали много хора, сред които експерти, специалисти, пещари и инженери, без който трудно би могло да се справи предприятието, ако заработи отново.

По данни на синдиката 484 души е работният персонал в оловно-цинковия комбинат, а от началото на март напусналите са 103.

Общата дължима сума към работниците в предприятието като тя включва заплати, осигуровки и хонорар, възлиза на 1,7 милиона лева. Всички задължения са в размер на 190 милиона лева като банките кредитори са две. Едната и най-голям кредитор е българската ПИБ, а другата е френската BNP Paribas.

След финализирането на сделката с "Горубсо – Мадан" са били осигурени 4,3 милиона лева, които са постъпили по сметките на ОЦК "Кърджали", но банките кредитори са поискали изискуемост на вземанията си и тези 4,3 милиона не са отишли в ОЦК, обясни Васил Яначков.

Ако още тогава тези пари бяха постъпили по сметките на комбината, щяха да бъдат изплатени заплатите и осигуровките на работниците, а ситуацията е щяла да се нормализира, смята синдикалистът.

В защита на ОЦК "Кърджали" синдикати и работници са събрали за седмица 10 028 подписа, които днес внесоха в Народното събрание. С подписката те изразяват своите искания за изплащането на дължимите работни заплати, за защита на работните места, за избор на нов мениджърски екип и за гарантиране правото на труд.

Синдикатите заявиха, че подкрепят намесата на премиера Бойко Борисов в решаването на проблемите със завода и апелираха той да се намеси с помощта си в осигуряването на заема, както и за намирането на траен инвеститор.

Водещи

Най-четени