4 години затвор за Тошко Добрев на първа инстанция 13.01 | 14:41

Присъдата беше издадена от Софийския градски съд

От Андриян Георгиев

Софийският градски съд призна за виновен Тошко Добрев по едно от делата "Софийски имоти" и го осъди на 4 години лишаване от свобода, съобщава агенция "Фокус".   

Добрев беше обвинен в безстопанственост и неизгодни сделки. Той е нанесъл вреди на "Софийски имоти" чрез умишленото сключване на сделки за три имота в столицата на по-ниска стойност от пазарната с около 341 хил. лв.

Съдът го оправда по  обвинения за сключване на неизгодни сделки с акции. Добрев бе лишен от правото да заема държавна и обществена длъжност или да  се занимава със стопанско управление за седем години.

Според обвинението в периода 12.12.1999–25.01.2000 г. при увеличаването на капитала на "Симитра 1" АД Добрев е апортирал в търговското дружество три недвижими имота. Апортът е извършен на цена, по-ниска от определената от Столичния общински съвет.

Добрев е отговорен и за съзнателно сключена неизгодна сделка. Случаят касае продажба на пакети акции на ЕТ "Ивелина Стефанова" за периода 26.06.2000–20.02.2002 г. Щетите за общинското дружество са в размер на 207 610 лева.

Припомняме, че Софийският градски съд е първоинстанционен, т.е. неговите присъди могат да се обжалват пред второинстанционния съд, който пък от своя страна е подчинен на върховните съдилища у нас. Следователно, издадената присъда съвсем не е окончателна.   

След произнесената присъда Тошко Добрев заяви, че присъдата му се дължала на предстоящия доклад на Европейската комисия. Той се е изненадал от това, че при един и същи характер на обвиненията, по някои от тях е виновен, а по други – не, а и в трите случая ставало въпрос за оценки на вещи лица, които са изготвяли експертизи по делото. 

Най-четени