4 милиона лева ни струва водният ад в Берковица 15.09 | 20:55

Остава забраната за пиене на вода в града

От Теодора Кокаланова

По предварителни оценки щетите от наводнението в Берковица на 5 срещу 6 септември тази година са между 3 и 4 милиона лева. Това заяви кметът на общината Димитранка Каменова. По думите й пораженията са нанесени от река Берковска, която не е голяма, но при поройния дъжд на 5 септември е излязла от коритото си и е помела по пътя си къщи, стопански постройки, дворове. 

Отнесла е настилки от улици, мостове. В момента обстановката в Берковица е нормална. На четирите семейства, чиито къщи бяха съборени от река Берковска, е предложено общинско жилище. Димитранка Каменова е отправила официално запитване до Регионалното управление по горите в Берковица колко и какви гори са изсичани през последните няколко години.

Според мнозина учени причина за наводненията и продължителните засушавания в района на Берковица и Монтана през последните 4-5 години е изсичането на горите, което е довело до нарушаване на равновесието в природата и до катаклизми, предаде БТА. "Специален екип взима необходимите водни проби", отбеляза д-р Даниела Караилиева, директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана.

Тя добави, че се очакват предварителни резултати от изследването на пробите. "Към момента остава забраната за консумация на вода от водпреносната мрежа в Берковица", подчерта д-р Караилиева. Тя уточни, че ограничителните мерки важат и за община Георги Дамяново.

Те бяха въведени след наводненията на 5 септември, които причиниха аварии във водоснабдителната система. Изследване на водни проби установи, че по микробиологични показатели водата не отговаря на изискванията и може да се използва само за битови цели. 

 

Водещи

Най-четени