4000 камери ще дебнат за пищови на матурите 16.05 | 12:45

Просветното министерство ще има и мобилни групи, които ще следят за преписване

От iNews.bg

Около 4000 камери ще бъдат разположени за матурите тази година. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова, предаде "Фокус". "Очаква се днес и утре да видим какви ще бъдат резултатите и всяко едно училище да изпрати списъците с допуснати ученици. На 18 май, чисто технологично, трябва да бъдат издадени служебните бележки за допускане до държавните зрелостни изпити. Това е официалният документ, който се явява вход за училището, определено за провеждане на държавния зрелостен изпит", обясни Михайлова.

По думите й всяка следваща година оказва това, което предишната е наложила да бъде променено. "Със сигурност видеонаблюдението е един от основните моменти в мерките за сигурност. Ще бъде в реално време. Във всяко училище има училищна комисия за подготовка на държавните зрелостни изпити, която определя човек за следене на видеонаблюдението в залите. Ще има и мобилни групи от МОН, които ще следят това, което се случва в училищата. Важна е ролята на квесторите. Това, че матурата е разделена на три модула, също е част от мерките за сигурност. Вътре в залата са двама квестори и учениците, които полагат изпита", допълни тя.

Според нея отговорността на квесторите също е много голяма. "Разписана е в правилата за информационна сигурност, които са разпределени. Във всеки коридор ще има също по двама квестори. На входа освен определените предварително квестори, училищата ще имат свои хора от комисията, които ще подпомагат проверката за достъп в учебното заведение. Това ще става с документ за самоличност и когато влязат в класната стая, квесторите също ще проверят тези неща. За всеки ученик има определено персонално място, което също е важно", уточни Михайлова и добави, че учениците няма как да знаят къде им е определено мястото.

Водещи

Най-четени