42 нови пожарни ще бъдат купени с европари 28.08 | 18:24

МВР ще помага на Благоевград за изграждане на видеонаблюдение в града.

От Ивелина Георгиева

42 нови пожарни автомобила ще бъдат предоставени на българските пожарникари в средата на септември, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от агенция "Фокус". Той уточни, че пожарните са закупени с европейски средства.

Ограничаването на разрастващите се в страната пожари е сред основните цели на органите на реда, посочи Цветанов. Затова в момента се водят преговори с Европейската комисия за финансиране от Европейския съюз, с което да бъде закупена допълнителна пожарна техника.

Пожарната техника в страната е една от най-остарелите, дори има автомобили на повече от 50 години, подчерта вътрешният министър.

МВР не разполага със средства за подмяна, затова разчитаме на европейско финансиране, заяви Цветанов.

По думите му на първо време страната ни има нужда от един летателен самолет, тъй към момента се използват два оборудвани хеликоптера на Министерство на отбраната.

"Нуждаем се от допълнителни летателни средства. Имаме голямо желание за закупуването им, но за момента не сме имали средства”, посочи министърът.

Цветанов коментира и условията за живот в бежанските лагери, като каза, че България изпълнява своя ангажимент за осигуряване на добри условия за своите бежанци. "От тази гледна точка протестите не съответстват на това, което сме предложили като държава. Всичко е в рамките на допустимото”, категоричен бе той.

От посещението на вътрешния министър в Благоевград стана ясно, че МВР ще участва в проект за изграждане на система за видеонаблюдение в града, но все още не се знае, какви финансови средства ще бъдат отделени, предаде БТА.

Изграждането на видеонаблюдение ще гарантира сигурността на благоевградчани и гостите на града.

Водещи

Най-четени