45 деца са безследно изчезнали миналата година 18.04 | 15:16

МВР прави система за ранно алармиране за изчезнали деца

От Ивелина Георгиева

45 деца са обявени за безследно изчезнали през 2012 г. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев при представянето на проект за изграждане на национална система за ранно алармиране за изчезнали деца.

Той отчете, че 53 пълнолетни и непълнолетни лица са били издирени от МВР през изминалата година и допълни, че проблемът с изчезването на деца е приоритет в работата на ведомството.

Основната цел на проекта е създаването на национална система за подаване на сигнали за изчезнали деца, в която ще си съдействат всички институции, неправителствени организации, медии, интернет доставчици, транспортни организации и др.

Механизмът на работа на новата система няма да се покрива с другите дейности в МВР, а ще ги допълва и подпомага, обясни Гунев.

По думите му практиката показва, че в редица случаи на изчезнали деца е по-ефективна работата, когато са привлечени повече институции и компетентни органи.

За изпълнение на целите на проекта ще бъде сформирана работна група, която ще изгради критериите за задействане на системата, обясни Захари Стоянов, началник на сектор "Издирване" към ГД "Национална полиция" и ръководител на проекта.

Той подчерта, че не във всеки случай ще бъде задействана системата за ранно известяване, затова работната група трябва да изработи определени критерии.

В работната група ще вземат участие експерти от МВР, МТСП, МОМН, БЧК, медии, доставчици на интернет и др.

Резултатите от проекта трябва да спомогнат за по-добре функционираща система, компетентно участие на институциите и намаляване на броя безследно изчезнали и отвлечени деца.

Срокът за изпълнение на проекта е една година. Той трябва да стартира в началото на 2014 г.

Стоянов допълни, че системата ще бъде един механизъм, в който различни обществени организации ще съдействат за разпространяването на информация при сигнал за изчезнало дете.

Водещи

Най-четени