49 млн. лв. от ЕС за развитие на човешките ресурси у нас 26.05 | 15:31

Финансирането идва по ОП "Развитие на човешките ресурси"

От Андриян Георгиев

Две нови програми в подкрепа на бизнеса, заетите и безработните лица на стойност близо 49 млн. лв. стартират по Оперативна програма (ОП) "Развитие на човешките ресурси”.

Това съобщи днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването на информационната кампания в хотел "Родина”, съобщават от пресслужбата на социалното министерство.  

Програмата "Социални иновации в предприятията” е с бюджет близо 38 млн. лв., а максималният размер на един проект на работодател ще е 390 хил. лв. Нейното изпълнение ще подкрепи развитието на пазара на труда, обясни министър Младенов.

Тази програма ще даде възможност на работодателите, кандидатстващи с проекти пред Агенцията по заетостта, да въведат гъвкави форми на заетост и социални придобивки. По този начин чрез подобрение на работната среда, повишаването на квалификацията на служителите и запазването на работниците в предпенсионна възраст ще се подобри социалният климат в предприятията.

Втората програма е наречена "Вземи живота си в свои ръце” за включването на най-обезкуражените лица на пазара на труда, особено сред етническите малцинствени групи. Програмата си поставя за цел поне 5 000 души да се включат в пазара на труда, уточняват от социалното министерство.

Бенефициенти по програмата са работодатели, неправителствени организации и образователни институции. От тях се очаква да участват с проекти, с които да издирват хора от районите с компактно ромско население и да ги мотивират да се регистрират в бюрата по труда като безработни.

След това на тези безработни ще се осигури мотивационно обучение, като впоследствие част от тях ще се включат в курсове за професионална квалификация, а други - в обучение по ключови компетентности.

Успешно преминалите обучение безработни ще бъдат включени в стажуване във фирми. На работодатели, наели за три месеца на стаж лицата от уязвимите групи по тази схема, ще се осигури субсидия в размер една минимална работна заплата и осигуровките.

Най-четени