5 г. затвор за мъж, вършил банкови измами 17.10 | 16:52

Съдът му конфискува и една четвърт от Mercedes-а

От Андриян Георгиев

Пловдивският окръжен съд постанови Иван Стаменов да лежи 5 години в затвора при първоначален строг режим. Той също така трябва да заплати глоба в размер на 5 000 лв.

Забавна част от присъдата е, че съдът конфискува на Стаменов една четвърт от личния му Mercedes.

Стаменов е осъден да изтърпи и друго наказание от 6 месеца затвор, получено при предишно осъждане, тъй като настоящето деяние е извършено в изпитателния срок на наложено му условно наказание.

Осъденият мъж е признат за виновен в това, че в периода от началото на 2009 г. до 2011 г. в Асеновград е извършвал банкови сделки, като е предоставил 4 кредита на Трайчо Иванчев, Атанаска Павлова, Сезгин Читак и Костадин Пейчев срещу задължения на същите да му върнат получените в заем суми и договорената лихва върху тях, като с дейността си е получил доходи в размер на 32 270 лв.

Иван Стаменов бил безработен. От доста години се занимавал с раздаване на кредити на физически лица, като по този начин си осигурявал необходимите доходи. Лихвите се уговаряли устно и не били посочвани в договорите. Нямало ограничение в срока на погасяването на кредитите, но всеки месец кредитополучателят се задължавал да изплаща на Стаменов уговорената лихва. В случай на просрочие се дължали наказателни лихви.

Присъдата е на първоинстанционен съд и може да бъде обжалвана в рамките на 15 дни пред Пловдивския апелативен съд. 

Водещи

Най-четени