5 гранични полицаи обвинени в корупция и трафик на мигранти 09.02 | 19:09

Групата е работила с различни каналджии, вземала е пари, за да пуска групи или спира бежанци

От iNews.bg

Петима гранични полицаи от Елхово са обвинени в корупция за получаване на подкупи от трафикантите, които прекарват нелегални мигранти от Турция към Западна Европа. Трима от обвиняемите заемат ръководни длъжности на граничния пункт, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

С обвинения са заместник-началникът на пункта Стойчо Димитров, двамата началници на смени - Иван Иванов и Евгени Тишков, граничният полицай Маргарит Гьорчев и Юлиян Узунов - от групата за оперативно-издирвателна дейност.

Според събраните до момента доказателства престъпната група най-вероятно е действала от юли 2015 г. Тя е "работила" с различни каналджии, като е получавала подкупи не само за пропускане през държавната граница на определени групи мигранти, но и за спиране или задържане на нелегално преминаващи, водени от конкурентни трафиканти на хора.

В процес на установяване е колко групи са били преведени по тази корупционна схема, срещу какви суми и на кого са били разпределяни получените подкупи.

Полицаите бяха арестувани вчера вечерта при зрелищна акция, а при претърсване на домовете им са открити големи суми пари. Вероятно граничарите са били свързани с трафик на бежанци.

Ако вината им бъде доказана, те могат да бъдат осъдени между 6 и 15 години затвор.

Премръзналите бегълци от Ирак, открити в неделя в Странджа, са били измамени от каналджии, които им взели по 3000 долара на човек. Групата от 17 нелегални мигранти, от които - 11 деца, беше открита в района на старите мини на 5 километра от Малко Търново. Двама от възрастните бяха в много тежко състояние, а 15-годишно момиче и 30-годишна жена починаха от измръзване при опита да преминат нелегално границата.

36-годишната Раджу, майка на три деца, която е сред спасените от нашите граничари, разказа пред Нова телевизия за ужаса на пътуването от Ирак към Европа. Тя е тръгнала към границата ни с две от децата си, а починалото момиче е нейна племенница.

Жената разказва, че мъжът, който ги е водил, ги излъгал, че за час ще влязат в България и всичко ще бъде наред. "Каналджията ни каза да минем през реката. Каза, че планините отсрещта е България. Газихме в студената вода, валеше и дъжд. На втория ден вече нямахме храна, нито вода. Бяхме измръзнали и изтощени”, описва мъките си Реджау пред бТВ.

Каналджиите им взели по 3000 долара на човек. Хората от групата имали запаси с храна и вода само за един ден. По думите й по време на прехода двама души от групата са изчезнали някъде в планината и никой не знае къде са.
"Когато отидохме при войниците, те ни казаха да се връщаме, бутаха ни, но аз им казах, че не мога да се върна. Вече валеше сняг и нямахме обувки”, продължава Реджау Мохамед. Децата й били прибрани в граничната кола на топло, но 15-годишната й племенница вече била много зле.

"Повръщаше, очите й започнаха да се обръщат нагоре и припадна. Казах на войниците: "Моля ви, измръзнала е, стоплете я!”. Но вече беше късно. Тя умря", продължава разказа си жената.

Нелегалните мигранти са в бургаската болница в стабилно състояние. "Две от децата са с начална дихателна инфекция. Четирите от децата, които са настанени в Хирургично отделение, са в задоволително общо състояние. Няма опасност от ампутация на крайници при тях”, заяви д-р Милена Минева от ОАИЛ-МБАЛ-Бургас.

 

Дрешки и обувки за децата вчера бяха осигурени от Българския червен кръст. Грижа за децата обещават и от Агенцията за закрила на детето.

Водещи