5 дни преди евровота можем денонощно да сигнализираме на МВР за нарушения 13.05 | 14:07

Вече е започнало извозването на бюлетините

От iNews.bg

"В МВР е създаден оперативен щаб, в който се координират управлението и дейността на структурите на МВР при подготовката и провеждането на изборите". Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров във връзка с предприетите мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите избори за членове на Европейския парламент.

"С моя заповед, са планирани дейности за осигуряване сигурността, противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението при подготовката и провеждането на изборите”, посочи Лазаров.

"Има създадено национално звено между прокуратурата, МВР и ДАНС. В него прокуратурата, като водещ орган по гарантиране законосъобразността, ще съблюдава нормалното функциониране на изборния процес. Осигурено е финансирането за нормалното протичане на изборите за МВР с постановление на Министерски съвет”, обясни главният секретар.

"Осъществяваме необходимата координация с ЦИК. Определени са места на централно ниво, на регионално ниво, с които да се осигуряват необходимите координации", посочи Лазаров.

По думите му вчера е започнало извозването на бюлетините. Доставени са първите бюлетини на Министерство на външните работи. Поставени са задачи на СДВР и на областните дирекции на МВР за планиране на маршрути на движение преди и в изборния ден.

Главният секретар на МВР каза още, че от 20 май ще функционира денонощна телефонна линия в МВР за подаване на сигнали за нарушения или евентуални престъпления, свързани с изборния ред.

Телефонът за сигнали ще е 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и имейл izbor@mvr.bg

"Абсолютно всеки един сигнал, който постъпи в МВР, незабавно ще бъде докладван в компетентната прокуратура. Указанията са подателят на всеки един постъпил сигнал да бъде уведомен за резултатите от проверката. Това се прави с цел да е видно, че има прозрачност, и второ – евентуално при несъгласие или неудовлетворение пот проверката подателят на сигнала да може да обжалва”, обясни Светлозар Лазаров, цитиран от агенция "Фокус".

 

Водещи

Най-четени