5 до 7 партии в парламента, ако изборите бяха днес 18.08 | 10:31

Голяма част от българите подкрепят протестите, но не вярват, че ще доведат до оставка на кабинета

От iNews.bg

5 сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с реални шансове за представителство. Подкрепата към ГЕРБ намалява, но остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП. 60% от българите подкрепят протестите. 39% остават скептични, че протестите ще доведат до оставка на правителството.

Това показват данни от проучване на "Тренд" , направено по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните партии и институции. Проучването е реализирано в периода между 3 и 10 август 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1010 пълнолетни български граждани. Размерът на статистическата грешка е ±3.1%.

Протестите в страната от последния месец са внесли сериозна динамика в ежемесечните индикатори, които "Тренд" следи в последните няколко години. Юлското изследване на агенцията завърши само ден преди първия протест, което ни дава отлична изходна точка да регистрираме обществената динамика, която са предизвикали протестите, се казва в анализа на агенцията. Теренът на настоящото проучване приключи няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива. Дали това ще внесе промяна в обществените нагласи, ще можем да верифицираме при следващото ни проучване през септември.

В проучването от агенцията отчитат спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството. 23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка. Президентът също регистрира спад в сравнение с месец юли, но разликата е по-скоро минимална.

Отчитаме сериозна динамика при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение, пишат от "Тренд".

60% от българите подкрепят протестите, като 34% напълно ги подкрепят, а 26% по-скоро ги подкрепят. 31% са тези, които не подкрепят протестите. Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, "Има такъв народ" и Демократична България.

Въпреки подкрепата за протеста, по-голямата част (39%) от интервюираните остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.

В проучването през август, регистрираме ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24.2% сред гласуващите), въпреки че основната управляваща партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22.9% сред гласуващите). Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която събира подкрепа от 14.9% от гласуващите. Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия. Демократична България е другият печеливш от протестите с 10.1% подкрепа сред гласуващите, като вече дели четвъртото място с ДПС (9.8% сред гласуващите). Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4.4% сред гласуващите) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) (4.1 % сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание. 

Водещи

Най-четени