5 км бракониерски мрежи иззе ИАРА за една седмица 29.05 | 11:29

Над 250 кг риба е върната във водоемите при проверки на агенцията за незаконен риболов

От Деляна Петкова

През миналата седмица инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са извършили проверки в голяма част от водоемите в страната, съобщават от институцията. 

В резултат на проверките са иззети близо 5 км бракониерски мрежи, а освободената и върната риба в язовирите е над 250 кг.

Ето и подробности от инспекциите на агенцията:

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол” на ИАРА Шумен са извършили проверка по суша и вода на язовир "Тича”. При проверката по ръкавите до с.Тушовица, с.Маломир и с.Кьолмен, инспекторите са открили и извадили 16 бракониерски мрежи с обща дължина 1,3 км, 1 парагад с дължина 150 метра и 12 въдици, монтирани на бутилки.

От всички уреди е освободена и върната във водата общо 43 кг риба (платика, сулка, сом, шаран и каракуда). Мрежите и риболовните уреди са конфискувани и са съставени констативни протоколи срещу неизвестни извършители.

Проверка на язовир ”Кърджали” са извършили инспектори на ИАРА Кърджали съвместно със служители на полицията в Кърджали. В местността "Чатака” между с. Сухово и с. Китница са открити и иззети 3 бракониерски мрежи с обща дължина 150 метра. Уловената в мрежите около 9 кг риба (распер, шаран и сом) е върната във водоема. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково съвместно с любители риболовци са извършили проверка на язовир "Тракиец”. При проверката са открити и извадени 9 бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 500 метра. Мрежите са били поставени в работно положение. Уловената в тях 176 кг риба (уклей, шаран, толстолоб и каракуда) е освободена и върната в язовира. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

При проверка на язовир "Александър Стамболийски" инспектори от ИАРА Габрово са открили бракониерски мрежи. От водоема са извадени общо 400 метра бракониерски хрилни мрежи. Те са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. По време на проверката е забелязан риболовец извършващ улов. На нарушителят е съставен акт за извършване на риболов по време на забрана.

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол” на ИАРА Пазарджик са извършили две проверки на язовир "Батак”. При първата проверка са открити и извадени бракониерски мрежи с обща дължина 500 метра. При втората проверка в Костандовски залив, инспекторите са извадили от водата 4 бракониерски мрежи с обща дължина 1300 метра. Мрежите са конфискувани и са съставени констативни протоколи срещу неизвестни извършители.

На язовир "Малко Шарково” инспектори на ИАРА Ямбол са открили и извадили 4 бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 500 метра. Уловените в мрежите 10 шарана и 15 костура са освободени и върнати във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Проверка по река Дунав са извършили инспектори на ИАРА Враца и служители на Гранична полиция в Козлодуй. Инспекторите са открили и извадили от реката 4 кърмаци с обща дължина 400 метра и закачени на тях общо 280 куки. Незаконните риболовни уреди са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

В района на остров Есперанто са съставени 4 акта за извършване на любителски риболов по време на забраната, като са иззети и 6 въдици.

На р. Дунав в района на топлия канал на АЕЦ Козлодуй е съставен 1 акт за косене (търмъчене) в периода на забраната и е извадена тристенна мрежа с дължина 100 метра, височина 3 метра и диаметър на окото 40 мм. Уловеният в мрежата около 10 кг шаран е върнат във водата. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Водещи

Най-четени