5 октомври - краен срок да поискате засичане на топломера 27.08 | 11:55

На неотчетените клиенти остава служебно изчислена топлинна енергия, както се изисква по закон, информират от "Иста"

От Ралица Стоянова

Клиентите на дружеството за дялово разпределение "Иста България" в София, които не са осигурили достъп за отчет на потребената топлинна енергия за миналия отоплителен сезон, могат да заявят дата за индивидуално посещение на отчетник до 5 октомври.

Индивидуален отчет може да се заяви в офиса на дружеството за дялово разпределение в София – бул. "Овча купел” 72, ет. 2, тел. 02 955 04 11, факс 02 955 04 13 или на имейл ista@ista.bg.

След това отчети на потребената топлина енергия и промени в изравнителните сметки се правят само с общо решение на етажната собственост, декларирано писмено с подписи на съсобствениците. Ако не се представи документ за такова решение, на неотчетените клиенти остава служебно изчислена топлинна енергия, както се изисква по закон.

През последните години да расте броят на потребителите, които не осигуряват достъп за отчет на уредите. Това създава редица трудности при изготвянето на изравнителните сметки, както за съответната фирма за топлинно счетоводство, обслужваща сградата, така и за живеещите в нея. Всяко неосигуряване на достъп за отчет на уредите забавя процеса на изготвяне на изравнителните сметки и води до преработката им и преразпределение на топлинната енергия в сградата. А това, от своя страна, поражда несправедливо съмнения за коректността на сметките и качеството на работа на топлинните счетоводители.

Експертите на "Иста" съветват клиентите, на които им е непосилно да осигуряват достъп до уредите по време на отчетната кампания, да изберат уреди за дялово разпределение с дистанционен отчет. Така ще отпадне досадното задължение за чакане на отчетник. От друга страна, уредите за дялово разпределение с дистанционен отчет дават възможност да се отчита потребената енергия всеки месец и да се изготвят месечни сметки на база реални показания на уредите, а не на прогнози. 

Топлофикация София" пък удължи крайния срок за приемане на заявления за плащане на топлинна енергия на равни месечни вноски до 5 септември.

Водещи

Най-четени