50 болници остават без държавна издръжка догодина 04.05 | 16:59

Здравният министър обяви, че сменя директорите, които вършат злоупотреби и саботират реформата

От iNews.bg

От следващата година ще имаме 50 болници по-малко, ако парламентът приеме предложените промени в Закона за лечебните заведения. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по БНР. Причината е, че Здравната каса няма да сключва договори с всички лечебни заведения, уточнява той пред "Стандарт".

Въведените тази година лимити за болничните заведения са преходен период до влизане в сила на законовите промени, определящи новия начин за сключване на договори между Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) и болниците. "Навсякъде, където има твърд лимит, това води до напрежение, но лимитът не е промяната, по която в бъдеще ще се финансират болниците", обясни министърът.

Големите структуроопределящи болници се справяли без проблем с 95% от миналогодишните си бюджети. В новите договори за управление с болничните заведения вече е включвана ясна клауза, че мениджърите им носят отговорност за финансовата дисциплина и ненатрупването на задължения.

Според него здравните вноски не трябва да се използват за немедицински разходи на болниците, каквато е практиката в момента. Затова министерството работи по методика за отделяне на стопанските разходи от тях. Целта е парите от здравни осигуровки да отиват само за лечение и за възнаграждения на медицинския персонал, а не за администрацията. Останалите сметки да се поемат от собствениците, независимо дали това е държава, община, частник или църквата, ако реши да открие болница, коментира Москов.

Той предупреди, че ще сменя директори на болници навсякъде, където това е нужно, без значение от техния "политически цвят" - дали са хора на Реформаторския блок, на ГЕРБ или Патриотичния фронт.

"Ако поведението на мениджъра на болницата излезе от параметрите и политиката на държавата или има съмнения как върши дейността си, ще бъде сменен. Няма политически чадър за никого! Казах, че ще съм абсолютно безкомпромисен към управителите на болниците, които си бяха позволили да трупат пари в книжка в КТБ от нашите здравни вноски! Там ръководствата ще бъдат сменени, а някои вече са сменени, като това на "Св. Марина". В "Св. Георги" има нов член на борда засега. Ще видим нататък. Предстоят смени и в борда на "Св. Анна", обяви министърът.

Ако резултатите от анализите изискват, ще има и още структурни промени на клиниките на карето в "Александровска болница", каза още той. И акцентира върху възможността, която се дава на болниците да се обединяват и да кандидатстват за общ договор с НЗОК. "Така малки болници ще могат да съществуват в рамките на населените си места, защото без болница и училище тези региони умират", подчерта Москов.

Според него подходът за допълнително намаляване на цените на лекарствата е грешен, защото води до износ и недостиг на определени медикаменти на българския пазар. Такъв пример бил случаят с ривотрила, който изчезна от вътрешния пазар. Нов медикамент обаче няма да се плаща от касата без договаряне на отстъпки, категоричен е той.

"Трябва да има пакт, който да дава обективните проценти на нарастване на разходите на годишна база, а оттам-нататък индустрията се задължава да върне частта на НЗОК, която ги надвишава. Това не е социализъм, защото 2/3 от европейските държави работят така", заяви Москов.

Той коментира и ниското заплащане на медицинските сестри, като призна, че болшинството са принудени да работят на повече места, за да свързват двата края, защото очевидно минималните осигурителни прагове не дават нужния резултат. "Но, ако видите отчетите на касата, ще разберете, че около 50% от средствата се дават за заплати без персоналът да се разделя на медицински и немедицински. Така голяма част от парите отиват за администрацията, а не виждам причина една болница да има администрация колкото министерството. Освен това ефектът от това, че касата догодина няма да сключи договор с всички болници, допълнително ще даде възможност на сестрите да стигнат количествено за местата, където се работи", каза министърът.

"Методът на заплащане е свързан с квалификационните нива и степента на натовареност на медицинските кадри. Когато направим това, лекарите ще имат стимул да остават у нас. Идеята е да се въведе нормално работно време и средна заплата от 1000 лв. за сестрите. Ресурсът го има. Догодина е добър срок, за да може новият метод на заплащане да започне да работи и да осигури нормални доходи от 1000 лв. средна заплата за медицинските сестри", посочи още Москов.

Най-важната промяна в реформата обаче е връщането на Здравната каса към смисъла й: "Искаме да превърнем касата от платец на фактури - в субект, който закупува медицински услуги при най-добри условия от името на пациентите", уверява здравният министър.

"В момента всеки гражданин доплаща по нещо за лечението си, а целта ни е да създадем абсолютно безплатно лечение за тези заболявания. Основният пакет ще включва лечението на патологиите, които формират здравните показатели – сърдечно-съдовите заболявания, онкологичните, ендокринните, заболяванията на мозъка и т.н. Останалата част от патологиите остава в допълнителния пакет на касата, който ще е обект на планов прием, както е в 99% от европейските държави. Освен това ще има възможност за допълнителния пакет да се сключват договори с допълнителните фондове", обясни министърът.

В списъците на чакащи за лечение от болести, които не са животозастрашаващи и няма да доведат до увреждане, ще попадат и пенсионери, които нямат втора здравна застраховка, предупреди той. Крайният срок за чакането обаче ще е различен в зависимост от заболяването.

"Ако някой поиска допълнително средства за диагноза, която ще е напълно остойностена, той ще е нарушил закона", отсече Москов. И обясни, че това не е проблем на философията на здравното осигуряване, а на контролните механизми, които ще се въведат с електронното здравеопазване. "Когато тези болници бъдат хванати, ще си носят отговорността, както става и в момента", категоричен е той.

В момента експертна група от НЗОК, Българския лекарски съюз и здравното министерство работи върху разделянето на медицинския пакет. В края на юли ще са готови предварителните разчети за размера на основния пакет на НЗОК. Няма да има преминаване на заболявания от основния към допълнителния пакет на касата, каза здравният министър.

 

 

Водещи