50 лева глоба за пенсионерка, хранила котки пред блока 27.09 | 07:15

Парите ще прибере община Варна

От Лазар Тодоров

Община Варна състави акт на стойност 50 лв. на възрастна дама с пенсия от 167 лв. заради това, че храни котки пред блока, в който живее, съобщи Bnews.

Санкцията е наложена във вторник. Жената, която живее в отдалечен от центъра квартал, изрично е пожелала анонимност. Нейното провинение се състояло в това, че сипала малко гранули на малки котета, към които изпитала съжаление.

Основание за глобата на пенсионерката дава общинската наредбата за обществения ред, в която в чл. 22, ал. 5 е записано, че се забранява предлагането и поставянето на храна и хранителни отпадъци на безстопанствени кучета и котки на обществени места. Там обаче се уточнява, че това подлежи на санкции в случаите, когато това води до "създаването на хранителни навици, териториалност и увеличаване на популациите". Глобата, предвидена в наредбата, е от 50 до 500 лв.

Зам.-кметът на Варна по сигурността Тодор Иванов потвърди информацията за наложената глоба. Той коментира, че общинските служители, които са санкционирали пенсионерката, са я видели с голяма торба с гранули.

Според него това доказва, че тя създава хранителни навици на котките и съответно наказанието е в съответствие с общинската наредба. Той добави също, че от началото на годината има общо 5 акта за подобно нарушение на обществения ред. 

Водещи

Най-четени