500 хил. лв. са нужни, за да могат децата от Варна и Добрич да влязат в училищата наесен 30.06 | 11:48

Сумата е необходима, за да се извършат спешни ремонти на пострадалите от наводненията школа

От Цанка Донкова

Близо 500 хиляди лева са необходими, за да се извършат спешни ремонти в пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич. Това каза днес в крайморския град министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, която е на обиколка, за да се запознае с щетите в учебните заведения.

Тя уточни, че за варненските училища са нужни около 355 хиляди лева и още 120 хиляди за заведенията в Добрич. Клисарова посочи, че в сряда ще внесе в Министерския съвет информация за необходимостта от спешното осигуряване на средствата. Според нея парите могат да бъдат осигурени от бюджета по линията на програмите за реформи в образованието.

Министърът каза още, че извършването на ремонтите е задължително, тъй като има риск проблемите по сградите да се задълбочат с течение на времето и през септември децата да не могат да започнат нормално учебната година.

Община Варна ще поеме разходите за оправянето на най-пострадалата от наводненията детска градина в "Аспарухово", допълни зам.-кметът по образованието Лилия Павлова. Тя уточни, че кухнята и пералното помещение в забавачката са напълно унищожени от водата. Според Павлова разчистването на тинята в помещенията продължава. Ежедневно в забавачката работят родителите и персоналът, а днес ще им помагат доброволци от Висшето военноморско училище. Павлова уточни, че част от децата от проблемната градина са насочени към другите забавачки в район "Аспарухово".

Наводненията са причинили сериозни щети и в детския лагер в Кранево, допълни министър Клисарова. По думите ѝ министерството няма право да отпусне пари за ремонтите там и управата на лагера ще кандидатства пред фонда за бедствия и аварии.

Водещи

Най-четени