5000 лева глоба за дете без надзор при 270 лева минимална заплата? 23.10 | 17:27

Абсурдът е заложен в новия проектозакон за закрила на детето

От Ивелина Георгиева

"Моля правителството да не се съгласява с приемането на проектозакона за закрила на детето, защото той е неприложим и няма как да бъде спазван”. С тези думи председателят на Фондация за безбрачни и самотни родители Румяна Петрова се обяви против проектозакона за закрила на детето, според който всеки родител ще бъде глобяван в размер на 5000 лева, ако остави детето си до 8 години без надзор.

Според Петрова законът е лобистки и цели да бъде приет, за да може този, който го е предложил и този, който ще го изпълнява, да вземат някакви пари, тъй като полза от прокарването на всеки закон имат тези, които го предлагат и тези, които ще го прилагат. По думите на Петрова в конкретния случай изгода ще има председателят на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани. От Фондацията смятат, че законът е абсолютно неприложим на практика, понеже няма как да бъде глобен с 5000 лева родител, който взима минимална работна заплата в размер на 270 лева или е на социални помощи.

Другият голям проблем, който отваря този проектозакон, е невъзможността на родителите да работят, ако няма къде да си оставят детето, а голяма част от родителите у нас сами си отглеждат децата. "Ако няма дядо, баба, леля, стринка, които да помагат за детето, как би могъл да работи един родител”, коментира Румяна Петрова.

Според заместничката й Десислава Стефанова положението с детските градини също прави проектозакона неприложим, тъй като родителите не смеят да започнат работа, понеже не знаят дали детето им ще бъде прието в градината като стои 8-9 резерва в списъка. Освен това дори детето да е прието в детска градина, тя почива два или три месеца в годината, а няма работодател в частния сектор, който да даде толкова дълга платена отпуска на някой от служителите си, смята още Стефанова.

Всичко опира до финансовата страна на нещата и няма как с глоби да стимулираш един човек, заяви Румяна Петрова. Тя е на мнение, че евентуалният бъдещ закон ще провокира и друг феномен - някои злобни съседки да започнат да топят пред органите на реда майки, които са оставили децата си сами, само за да отидят да купят хляб в близкия магазин.

Петрова призова правителството да обърне повече внимание на семействата на самотните родители и подчерта липсата на закон за тях у нас. Според нея държавата трябва да се насочи към финансовото подпомагане на тези семейства. Тя не посочи точно колко трябва да е финансовата помощ на самотния родител, но даде пример със САЩ, където, когато един човек осинови дете, държавата го подпомага месечно с 3000 долара.

Водещи

Най-четени